Судың сұрауы тақалды. Арал десе, есіме... Аралға қол салғаның... (Экошолу) - Экологическая проблематика в творчестве казахских публицистов на рубеже ХХ– ХХІ вв. - Kurmanbaeva, А. (Herald of Journalism, 2016)
Бұл мақалада автор ғалым-публицист Бауыржан Омарұлының «Қаратерең вальсі» атты кітабындағы Арал теңізі мəселелерін қарастырады. Теңіздің тартылып бара жатқаны, кіндік қанытамған сол жердің тумаларын бір уақыт та бей-жай қалдырмауы тиіс. Арал мойнына ұлыорыстық шовинистік саясаттың қамыты түспей тұрған замандардағы теңіздің табиғи жағдайы суреттеледі. Кеңес Одағының цензурасы мен отаршылдық іс-қимылының салдары-нан«шекемізге тиіп отырған» қасірет хақында жанайқайымыз шыққаны бүгін ғана емес. В статье рассматриваются экологические проблемы, которые нашли своё отражение в казахской публицистике. Автор исследует материалы прессы, посвященные различным экологическим вопросам, отмечая, что с момента обретения Казахстаном независимости и по сегодняшний день эта тема не потеряла своей актуальности.