Свет Меркурия, или О преобразующей роли литературного агента в развитии книжного бизнеса Казахстана.Қазақстан кітап бизнесінің дамуындағы әдеби агенттердің жаңа сипаттағы рөлі немесе Меркурий жарығы. - Zhanabayev, K. E.; Asembaeva, B. O. (Herald of Journalism, 2016)
Исходя из прогнозов экономистов о том, что «предстоящие 15-17 лет станут «окном возможнос¬тей» для масштабного прорыва Казахстана», и приводя различные экономические теории Р. Кан- тильона, И. Тюнена и Ф. Найта, авторы статьи выдвигают идею о том, что интеллектуально-иннова¬ционным двигателем книжного предпринимательства в этот период станет литературный агент, в котором уже сейчас нуждаются частные и государственные издательства и реализаторы книжного продукта. Для книжного предпринимателя литературный агент выступает не только потенциальным ис¬точником дохода, но и рекламным агентом, инструментом отбора общественно-полезных ценностей и формирования интеллектуального лица общества. В ряде случаев литературный агент становится ключевой фигурой, от которой во многом зависит и рост, и качество продаж.Экономистердің айтуы бойынша, алдымыздағы 2015-17 жылдардаҚазақстанның жан-жақты қарыштап дамуына мүмкіндіктер ашылады.«әртүрлі экономикалық теорияларды (Р. Кантильон, И. Тюнен жәнеФ. Найттың) мысалға ала отырып, мақала авторлары кітапкәсіпкерлігінің интеллектуалды- инновациялық қозғаушысы – қазіргіуақытта әдеби агенттерге жекеменшік әрі мемлекеттік баспалармен кітап өнімдерін сатушыларзәру екендігі туралы тың ойларайтады. Бәсекелестік өршіп тұрған ортада кітап шығару (экономикалық– Й. Шумпетер) жүйесін нақты динамика тәртібімен қарастыратынболсақ, егер кәсіпкердің бастамасы экономиканың өзіндік дамуыныңқайнар көзі болса, онда әдеби агент оны инновациялық жағынанжетілдірудің маңызды құралы және кітап фирмасы экономикасыныңөзіндік дамуының қайнар көзі болып табылады (П. Друкер, Б. Карлоффжәне Б. Санто). Cонымен қатар өнімді сату мен пайда табудың, фирмаға қаржы тартудың негізгі өзегі ретінде қарастырылады.Кітап кәсіпкері үшін әдеби агент тұрақты табыс көзі ғана емес, әрі қоғамның интеллектуалдық келбетін қалыптастыратын және қоғамныңпайдалы құндылықтарын іріктеудің құралы ретіндегі жарнама агентіболып та табылады. Кей жағдайларда кітап өнімдерінің сатылудеңгейі мен сапасы да әдеби агенттерге байланысты.