Аспектуалдылық категорисы. Категория аспектуальности. - Imankulova, S. M. (Herald of Journalism, 2016)
Мақалада қимылдың шаққа қатысты түрлі қырларын көрсететін семантикалық категория – аспектуалдылық туралы баяндалады. Аталған ұғымның мағынасы, терминдік анықтамасы, құрылымы, тілдік құралдардағы көрінісі, дискурстағы өзектілігі автордың көзқарасымен талданады. Аспектуалдылық жалпы тіл білімінде де, жеке тіл білімінде де соңғы он жыл ішінде қарқын алып келе жатқан функционалды семантикалық бағыттағы зерттеу нысаны болып табылады. Аспектуалдылықтың семантикалық аясы əлі толық зерттел-меген, бірақ негізгі аясы қимылдың түрлі сипаты екендігі талданады.В данной работе проанализированы семантические категории, отражающие разные стороны идеи времени – аспектуальности. В статье объясняется, что представляет собой данное понятие, определение термина, структуру, средства языкового выражения, их актуализацию в дискурсе. Аспектуальность является тем направлением семантических исследований, которое в последние десятилетия активно развивается в области общего языкознания или на материале отдельных языков. Основным в сфере аспектуальностиявляется характеристика действия с точки зрения его протекания.Ключевые слова: функционально семантические направления, аспектуальность, протекание действия, языковые средства, предел времени..