(untitled) (Herald of Journalism, 2016)
Мақалада шешендік өнердің мақсаты, міндеті, амалдары мен құралдары, өзіндік ерекшеліктері басқа өнердің түрлерімен салыс-тырыла, салғастырыла зерттеледі. Аталмыш өнер туралы теориялық маңызы бар қағидалардың түп-төркіні Лұқман хакім, Ақиқар, Сократ хакім, Анахарсис замандарына барып тірелетіні, оның сонау хандық кезең мен Абай заманынан қазіргі дәуірге дейін алтын арқауы үзіл-мей жалғасын тауып келе жатқаны ғылыми деректермен зерделене-ді. Сонымен қатар шешендік өнердің адамгершілік туралы қағида-лармен астасып жататыны түрлі мысалдармен дәлелденіп, шешендік өнердің қоғамдық-танымдық қызметі, шешендік сөздердің туындау себептері, шешен шешімінің түпкі себептері мен салдары талданады, әрбір ой Фараби, Абай, т.б. ғұламалардың пікірлерімен түйінделіп отырады.