«Авеста» түркілер дәуірлеген тұста жасалған (Herald of Journalism, 2016)
«Авеста» түркілер дәуірлеген тұста жасалғанEnsegenuly T.The product of «Avesta» was created in a period of prosperity TurksЕнсегенулы Т.Произведение «Авеста» создана в период процветания тюрков Осы мақалада әлемде тұңғыш жасалған шығармалардың біре гейі, көлемі 21 кітаптан (бөлімнен) құралған, түгелдей поэзия тілінде жазылған қасиетті «Авеста» мұрасы түркілерге де ортақ даналық кі тап екенін ғылыми негізде дәлелдеу көзделген. Сол мақсатқа жетуде әуелі қасиетті «Авеста» шығармасын тарихи-типологиялық және син тездік тұрғыда тексеріп, тереңдете талдау жасалынды.Сосын «Авеста» шығармасын зерттеудегі күрделі міндеттерді ре тімен қарастырып, бұл еңбекте қазақ халқының құрамына енген Сақ, Ғұн, Үйсін, Қаңлы тайпалары б.з. б. ХІІ-VІ ғасырларда өзара бірігіп күшті мемлекет құрғаны, сол дәуірлеп тұрған тұста көне түркілер ежелден мекендеген Сырдария мен Әмударияның төменгі ағысы аралығында б.з.б. VІІІ-VІІ ғасырлар шамасында қасиетті «Авеста» шы ғармасы жасалғаны және шығыстанушы мамандарының пікірлеріне сүйене отырып ортақ ғылыми тұжырым туындағаны мәлімденеді.