(untitled) (Журналистика сериясы, 2020)
Әлеуметтік желілерді күшейту арқылы медиа ландшафттағы сындарлы өзгерістер әлеуметтік дискурстың жаңа модульдерін іске қосуда. Бүгінгі таңда экологиялық тақырып ерекше қызығушылық тудырады, оның танымалдылығы бірқатар факторларға байланысты, оның ішінде әлеуметтік желілердегі ақпаратқа қол жетімділіктің арқасында экологиялық сананың өсуі. Бұған экологиялық менеджмент және қоршаған ортаны қорғау саласындағы сауаттылықты арттыру, сонымен қатар экологиялық инциденттер туралы тез арада хабарлау мүмкіндігі кіреді. Зерттеу мақсаты – әлеуметтік желілердегі экологиялық мазмұнның Қазақстандағы жастардың санасында экологиялық императивтің құрылысына әсерін талдау. Осыған байланысты ең танымал әлеуметтік желілер зерттелді, аудитория жас шамасы мен білім деңгейі бойынша бөлінді, экология саласындағы әлеуметтік желілердің мазмұны талданды. Салыстыру, шолу, мазмұнды талдау және сауалнама әдістерін қолдана отырып, авторлар әлеуметтік желілердегі жастар аудиториясының экологиялық білімдерін қалыптастырудың ең тұрақты белгілерін анықтады. Авторлар бүгінде жас қазақстандықтардың санасында экологиялық тақырыптардың тұрақты даму тұжырымдамасының құрамына ену тенденциясы барған сайын күшейе түсуде деген нәтижеге жетіп, оның ішінде саясат пен экономикадағы теңгерімсіздікке төмен төзімділіктің бірқатар факторлары қалыптасады деген қорытындыға келді. Авторлар сонымен бірге жалпыадамзаттық құндылықтарды, заңдылықты, әлеуметтік белсенділікті және әлеуметтік интеграцияны саналы түсінуге әкелетін әлеуметтік жауапкершілік пен этика категорияларына қызығушылықтың артуын атап өтеді. Экологиялық сананың дамуының жоғары деңгейінде қазақстандықтардың жас буыны экономикалық және саяси дискурстарды қалыптастыра алады, сонымен қатар әртүрлі салалардағы тепе-теңдік пен келісімділік мәселесінде мемлекетке ақыл-ой білдіре алады. Ұсынылған зерттеу бірнеше бағыттарды бірден қарастырады, сондықтан бұл нәтижелер экологиялық дискурстың заманауи нысандарының өзгергіштігін, аудиторияның мінез-құлқындағы өзгерістердің ерекшелігін, оны дәстүрлі БАҚ-ты қоспағанда, өзінің мазмұны мен медиа байланысын құруға қабілетті белсенді бағдар, аудитория агентіне айналдыру түсіну жолдарын қызықты етеді.