(untitled) (Журналистика сериясы, 2020)
Мақалада медиа кеңістікте кескін құру әдіс-тәсілдері қарастырылған. Ел имиджін қалып- тастыру қағидаларына, сондай-ақ оның құрылысына қатысатын лингвокогнитивтік аспектілер- ге ерекше назар аударылады. Осылайша, эпитеттердің, антитезалардың, перифразалардың, салыстырулардың, метафоралардың қолданылуын қоса алғанда, ең көп таралған әдістер талданады. Мақалада лингвистикалық бірліктердің әсерінен журналистік шығармашы- лықтың модификациясына шолу жасалады, БАҚ қызметкерлері (PR-шиктер және журналистер) құрған «имидж» түсінігі ашылады, имидж қалыптастыратын мәтіндерді тарату принциптері жіктеледі. Зерттеудің мақсаты - елдің имиджін қалыптастыру процесінде лингвокогнитивтік аспектінің рөлін анықтау болды. Сонымен қатар, автор бұқаралық ақпарат құралдарында мемлекеттің медиа имиджін қалыптастырудағы тәсілдердің классификациясын талдады. Суретті лингвокогнитивті бірліктердің көмегімен қалыптастыру, автордың пікірі бойынша аудиторияға қауіпті және деструктивті әсер етуі мүмкін, күшті конфликтогендік көңіл-күйге ие. Бұл бағытты автор осы еңбекте де қарастырған. Ғылыми жарияланымды жазу кезінде теориялық және әдіснамалық, салыстырмалы, логикалық, кешенді және мазмұнды талдауды қоса бірқатар зерттеу әдістері қолданылды. Теориялық әдебиетке де талдау жасалды. Автор синтезге, анализге, аналогияға, классификацияға және тарихи әдіске, дедукцияға, индукцияға, абстракцияға жүгінді. Зерттеу медиа мәтіндердің лингвокогнитивті ерекшеліктері әлемнің виртуалды көрінісіне әсер ететіндігін және ақпараттық күн тәртібін анықтайтындығын көрсетті. Кескін құраушы мәтіндердің лингвистикалық-танымдық аспектісі бұқаралық ақпарат құралдарының идеология- лық қызметін тағы бір мәрте растайды. Сонымен қатар, лингвистикалық-когнитивті әдістерді суреттерді салудың тек қақтығыстық құралы ғана емес, ұтымды пайдаланған кезде де өте тиімді деп санауға болады. Жұмыстың практикалық маңыздылығы осы материалды қазіргі кезде журналистика үшін де, PR үшін де өзекті болып табылатын имиджді құру аспектілерін зерттеу кезінде қосымша ретінде пайдалану мүмкіндігінде жатыр.