(untitled) (Журналистика сериясы, 2021)
Әлемдегі көптеген университеттер, соның ішінде Қазақстан, 2030 жылға дейін Тұрақты Даму Мақсаттарын (ТДМ) оқу жоспарлары мен бүкіл оқу модульдерін қазіргі заманғы экономика, жасыл даму және жаһандық ынтымақтастықтың нақты күн тәртібіне сәйкестендірудің жаңа әдісін әзірлеу шеңберінде білім беру бағдарламалары мен білім беру үдерісіне интеграциялау бойынша жұмыс істейді. ТДМ жоғары білім беруді ұйымдастырудың және оны еңбек нарығының қажеттіліктеріне және жасыл экономика талаптарына жақындатудың жаңа негіздерін ұсынады. ТДМ-ге қатысты жаңа білім берудің күн тәртібіне қатысты әртүрлі көзқарастар мен тәсілдер бар. Мақалада білім беру үдерісін ұйымдастырудағы өзгеретін тәсілдер мен ТДМ күн тәртібін оқу жоспарларына Қазақстан мысалының көмегімен енгізу талданады. Біріншіден, «Өзгерістер теориясының» тұрақты дамуға білім беру тұжырымдамасын құруға қалай әсер еткендігін ескере отырып, ТДМ күн тәртібін білім беру үдерісіне интеграциялаудың теориялық аспектілері бағаланады. Екіншіден, Колумбия университетінің жаһандық MDP желісімен бірлесіп жасаған инновациялық бағдарламасын – MDP бағдарламасын ескере отырып, тұрақты даму үшін білім беру бағдарламаларын жасаудың халықаралық тәжірибесін талдайды. Үшіншіден, мақалада Қазақ ұлттық университетінде (әл-Фараби атындағы ҚазҰУ), Алматы қ., Қазақстан, MDP ғаламдық оқу жоспарын іске асырудың жағдайлық зерттеуі келтірілген, оның ішінде Қазақстандағы MDP бағдарламасының он жылдық тәжірибесін талдау (2011-2020 жж.). Қорытынды бөлімде осы мақаланың шешуші фактілері келтіріліп, білім беру саясаты мен тәжірибесінің кейбір салдары талқыланады. Түйін сөздер: Тұрақты дамуға білім беру, Ақпараттық-коммуникациялық технологиялар (АКТ), Тұрақты даму мақсаттары (ТДМ), өзгеріс теориясы, Қазақстан, Орталық Азия.