(untitled) (Журналистика сериясы, 2020)
Бұл мақалада сөйлеу тілі прагмосемантикасындағы фразеоло- гизмдерді окказионалды өзектілеудің прагматикалық тәсілі туралы айтылады. Қазіргі кезде прагматикалық тәсілге көп көңіл бөлініп жүр, себебі оның шығармашылық және ғылыми қыры басым. Бұл тә- сіл зерттеушіге көркем мәтінді оның оқырманға қалай әсер ететін- дігі жағынан, сонымен бірге осы мәтіннің семантикалық және құры- лымдық-компоненттік байланысуы тұрғысынан талдау жасауына көп мүмкіндік береді. Фразеологиялық тұлғаларды қолданудағы негізгі мақсат – кон- текстегі басты ойды анағұрлым ажарлы, көрікті етіп сипаттау; мағы- насын жан-жақты толық ашу; іс-әрекеттің өту үдерісін нақтылау; суб- ъектіге мінездеме беру.