(untitled) (Журналистика сериясы, 2021)
Бұл мақалада жасанды интеллектті зерттеу ретінде ғылымдарда қолданылған "фрейм" ұғымы қарастырылады, ол өзінің қолданылу өрісін таратты. Қазіргі уақытта "фрейм" термині әлеуметтануда, психологияда, лингвистикада, педагогикада кеңінен қолданылады және жадта сақталған идеяларды ұйымдастырудың әдісін білдіреді. Сонымен қатар, кадр әрбір жеке гуманитарлық ғылымда бірнеше нақтылау анықтамаларын алды. Сондай-ақ, мақалада әртүрлі зерттеушілердің "фрейм" ұғымының түсіндірмелері, кадр құрылымының негізгі сипаттамалары келтірілген. Фреймдердің жіктелуі келесі түрлерді ажыратады: фреймдер-үлгілер; фреймдер - даналар; фреймдер-құрылымдар; фреймдер-рөлдер; фреймдер-сценарийлер; фреймдер - жағдайлар. Рамалық құрылым, оның ішінде конституциялық, ресми және мақсатты ішкі жақтаулар сипатталған. Мақала келесі бөлімдерден тұрады: кіріспе, мақсат пен міндет қою, әртүрлі лингвист ғалымдардың "фрейм" ұғымының мәнін салыстырмалы талдау, зерттеу әдістері мен тұжырымдарын талқылау. Мақсаты-жаңалықтар мәтінінің тілін (қазақ, орыс және ағылшын тілдері материалдары негізінде) білімнің негізгі когнитивті форматтарын іске асыру және олардың тілдік қарсыласуы тұрғысынан зерттеу. Ғылыми зерттеудің негізгі бағыттары мен идеялары: тұжырымдамалардың қазіргі типологиясы тұрақсыз, бұл зерттеушілердің ақыл-ой бірліктерінің қолданыстағы түрлерінің кіші түрлерін анықтауымен дәлелденеді; жаңалықтар мәтіндерінде ақпарат келесі жиіліктік танымдық форматтарда танылады: тұжырымдама, тұжырымдама, кадр, сценарий, гестальт; сөйлеу клишелерін гестальттарға жатқызуға болады. Теориялық маңыздылығы оның қазақ, орыс және ағылшын тілдеріндегі материалдардағы жаңалықтар мәтінінің өзара әрекеттесуінің әртүрлі деңгейлеріндегі тілдік және ойлау құрылымдарының, тілдік және танымдық процестердің арақатынасы мәселесін түсінудің жаңа кезеңінің мәселелерін шешуге белгілі бір үлес қосатындығында. Зерттеу нәтижелері тұжырымдамалардың типологиясы туралы идеяны кеңейтеді; БАҚ-та әлем туралы жаңа білім беру тәсілдері. Зерттеудің маңызды нәтижесі: тұжырымдама типологиясын одан әрі дамытудың бастауы ретінде сауалнама деректері негізінде сөйлеу клишесінің негізгі сипаттамаларын жіктеу. Практикалық маңыздылығы элективті циклдің келесі пәндері бойынша курстарды әзірлеу кезінде алынған нәтижелерді қолдану мүмкіндігімен байланысты:" Когнитивті лингвистика"," лингвомәдениеттану"," тіл білімінің өзекті мәселелері " және т.б., сондай-ақ филология факультеттері мен журналистика факультеттерінің студенттері, магистранттары үшін осы пәндер бойынша оқу құралдарын дайындауда. Мақала кіріспе, мақсат пен міндет қою, әртүрлі лингвист ғалымдардың "кадр" ұғымының мәнін салыстырмалы талдау, зерттеу әдістері мен тұжырымдарын талқылау сияқты келесі бөлімдерден тұрады. Кілттік сөздер: фрейм, когнитивтік лингвистика, слоттар, типтік слоттар, фрейм-сценарий, эскиз-фрейм.