(untitled) (Журналистика сериясы, 2016)
Исходя из прогнозов экономистов о том, что «предстоящие 15-17 лет станут «окном возможнос¬тей» для масштабного прорыва Казахстана», и приводя различные экономические теории Р. Кан- тильона, И. Тюнена и Ф. Найта, авторы статьи выдвигают идею о том, что интеллектуально-иннова¬ционным двигателем книжного предпринимательства в этот период станет литературный агент, в котором уже сейчас нуждаются частные и государственные издательства и реализаторы книжного продукта. Для книжного предпринимателя литературный агент выступает не только потенциальным ис¬точником дохода, но и рекламным агентом, инструментом отбора общественно-полезных ценностей и формирования интеллектуального лица общества. В ряде случаев литературный агент становится ключевой фигурой, от которой во многом зависит и рост, и качество продаж. Экономистердің айтуы бойынша, алдымыздағы 2015-17 жылдарда Қазақстанның жан-жақты қарыштап дамуына мүмкіндіктер ашылады. «әртүрлі экономикалық теорияларды (Р. Кантильон, И. Тюнен және Ф. Найттың) мысалға ала отырып, мақала авторлары кітап кәсіпкерлігінің интеллектуалды- инновациялық қозғаушысы – қазіргі уақытта әдеби агенттерге жекеменшік әрі мемлекеттік баспалар мен кітап өнімдерін сатушыларзәру екендігі туралы тың ойлар айтады. Бәсекелестік өршіп тұрған ортада кітап шығару (экономикалық – Й. Шумпетер) жүйесін нақты динамика тәртібімен қарастыратын болсақ, егер кәсіпкердің бастамасы экономиканың өзіндік дамуының қайнар көзі болса, онда әдеби агент оны инновациялық жағынан жетілдірудің маңызды құралы және кітап фирмасы экономикасының өзіндік дамуының қайнар көзі болып табылады (П. Друкер, Б. Карлофф және Б. Санто). Cонымен қатар өнімді сату мен пайда табудың, фирмаға қаржы тартудың негізгі өзегі ретінде қарастырылады. Кітап кәсіпкері үшін әдеби агент тұрақты табыс көзі ғана емес, әрі қоғамның интеллектуалдық келбетін қалыптастыратын және қоғамның пайдалы құндылықтарын іріктеудің құралы ретіндегі жарнама агенті болып та табылады. Кей жағдайларда кітап өнімдерінің сатылу деңгейі мен сапасы да әдеби агенттерге байланысты.