(untitled) (Журналистика сериясы, 2022)
Түсініктеме: көптеген журналистер мен сарапшыларды ақпарат әлеміне, жасанды интеллектінің (ЖИ) таралуы алаңдатып отыр. Сөзсіз өзгерістер журналистердің өздеріне және аудиторияға әсерін тигізеді. Қазақстанда жасанды интеллектіні пайдалануға, бірқатар жобалар жүзеге асырылды, бірақ олар журналистика сапасын қарастырмайды. Машиналар жасаған мәтіндер, әлі күнге дейін отандық медиа секторы үшін қолайлы емес. Қазақстандық ақпаратты тұтынушылардың мұндай мәтіндерге көз қарасын түсіну үшін электронды сауалнама негізінде эксперимент жүргіздік (негізгі зерттеу әдісі). Жазған мәтінді, жасанды интеллект, немесе журналист жазғанын, қарапайым қазақстандықтардың айыра алатындағы, бұған дейін, отандық ғылыми әдебиеттерде мәліметтер тіркелмеген. Әрине, бұл зерттелу сұрағы біздің жасалған экспериментімізге негіз болды. Зерттеу Мақсаты – журналисттік мәтіннің саласын анықтау, оны роботтандырылған мәтіннен ажырату. Ғылыми маңыздылығы, тақырыптың өзектілігі мен жұмыстың пән аралығына негізделген. Оның практикалық маңыздылығы деректерді бірнеше ғылыми салаларда қолдануға болатындығы. Нәтижелер бойынша көптеген отандық медиа тұтынышылар (153 қатысушыдан 135-і) екі мәтінді ажыратып, соның ішінде қайсысының робот жазғанын анықтай алғанын көрсетті. Сонымен қатар, алынған мәліметтерге сәйкес, қазақстандық аудитория, жасанды интеллект мәтіндерінің бұқаралық ақпараттар құралдарында пайда болуына дайын емес, оларды сапасыз, түсініксіз, логикалық байланысы жоқ деп санап, респонденттер кәсіби журналист жазған мәтіңдерді жоғары бағалап ерекше көреді. Бұл тенденция шамасы алдағы бірнеше жылда сақталады. Түйін сөздер: журналистика, жасанды интеллект, медиа-мәтін, БАҚ, робо-журналистика.