(untitled) (Журналистика сериясы, 2022)
Мақала қазақстандық тәуелсіз режиссер Қанат Бейсекеевтің шығармалары мысалында жаңа медиа публицистикасындағы қазақтардың этникалық ерекшелігін іздеуге арналған. Мақала қазақстандық тәуелсіз режиссер Қанат Бейсекеевтің фильмдеріндегі қазақтардың этникалық бірегейлігін іздеу тақырыбына арналған. Зерттеудің мақсаты-нарративтік талдау арқылы осы тақырыпты ашу тәсілдерін анықтау. YouTube платформасын деректі фильмдерді трансляциялау үшін медиа ретінде зерттеуге арналған әдебиеттер қарастырылды, өйткені зерттеу нысаны режиссер Қанат Бейсекеевтің жеке YouTube арнасында жарияланды. Бұл зерттеу басылымның ғылыми құндылығы болып табылатын деректі фильмді публицистиканың үлгісі ретінде баяндау жаңа медиада қолданудың мысалы болып табылады. Сонымен қатар, мақала авторы режиссердің стилистикалық әдістерін ашады, соның арқасында этникалық ұқсастық тақырыбы тиімдірек ашылады. Мақалада практикалық маңыздылығы жағынан деректі фильм журналистикадағы әлеуметтік маңызды тақырыптарды түсінудің бір жолы ретінде айқындалады. Зерттеудің негізгі әдісі Александр Прониннің шығармаларына негізделген нарративтік талдау. Зерттеу нәтижелері YouTube платформасына негізделген ресми медиа мен тәуелсіз автор арасындағы ынтымақтастықтың оң сипатын көрсетті. Соңғы жылдары әлуеметтік медиаға айналған видеохостингтің танымалдығы жыл сайын артып келеді, сондықтан YouTube-те сапалы, білім беру және білім ашу мазмұнын талдауға назар аударған жөн. Іс жүзінде зерттеу деректі фильмдер жасау арқылы мәдениетарылық және этносарылық байланысты дамыту мүмкіндігін қарастыруды ұсынады. Сонымен, Қанат Бейсекеевтің қазақтардың этникалық бірегейлігін іздеу туралы фильмдерінің негізгі хабары қазақ тілін дамыту және қазақтардың мәдениеттін сақтау болып табылады. Түйін сөздер: YouTube, деректі фильм, нарратив, журналистика, жаңа медиа.