(untitled) (Журналистика сериясы, 2023)
Мақаланың негізгі мақсаты – ЖОО студенттерінің білім беру үдерісіндегі технологияларға қанағаттанушылығына қатысты сауалнама жүргізу арқылы оның тиімділігін бағалау арқылы білім берудегі, атап айтқанда, «Журналистика» оқу пәндеріндегі инновациялық технологиялардың интеграциясын зерттеу. Сауалнамаға екі қазақстандық жоғары оқу орнының 200 студенті іріктеліп, нәтижесінде олардың көпшілігі білім беру жүйесіне жоғары технологиялардың кіріктірілуіне қанағаттанған. Сандық деректерден басқа, технологияларды біріктіруге байланысты қиындықтар мен алаңдаушылықтар бар екені анықталды. Мәселелер біркелкі жұмыс істеуге кедергі келтіретін байланыс мәселелері және бағдарламалық құрал ақаулары сияқты техникалық қиындықтарды қамтыды. Сонымен қатар, студенттер мен оқытушыларға техникалық қолдау мен нұсқаулықтың жетіспеушілігі осы технологиялардың пайдасын барынша арттыруға кедергі болды. Кейбір қатысушылар сонымен қатар сандық және дәстүрлі әдістерді қамтитын білім берудегі тұтас көзқарасты сақтаудың маңыздылығын атап өтіп, технологияға шамадан тыс тәуелділік туралы алаңдаушылық білдірді. Бұл зерттеудің ғылыми маңыздылығы – келесі зерттеулерде білім берудегі цифрландыру үдерісін толыққанды бағалау үшін осы мақаланың сандық және сапалық талдауы құнды ақпарат береді. Ал зерттеудің практикалық маңызы – респонденттерден жиналған кері байланыстарды ескере отырып, білім беру үдерістеріне озық технологияларды енгізудің анағұрлым жетілдірілген тәсілін әзірлей алатын журналистика мамандарын даярлайтын оқу орындарында қолдануға болады. Қорытындылай келе, зерттеу журналистік білім берудегі инновациялық технологиялардың интеграциясын дамытуға ықпал етеді, себебі цифрландыру үдерісінен тікелей әсер алатын студенттердің пікірлері туралы толық ақпарат берілген.