(untitled) (Журналистика сериясы, 2023)
Мақалада тәуелсіз басылымдардың ерекшеліктері мен мүмкіндіктері сөз болады. Қазақ журналистикасын дамытуда тәуелсіз, жеке меншік басылымдардың үлесі зор. Өңірдегі қордаланған әлеуметтік-экономикалық өзекті мәселелер, аймақ ахуалы, бұқараның мұң-мұқтажы осы жергілікті газеттердің бетінде айқын көрініс табатыны белгілі. Сондықтан да зерттеу жұмысымызға нысан етіп алған республикалық қоғамдық-саяси тәуелсіз апталық «Халық» газетінде жарияланған мақалалардың саяси-әлеуметтік, идеологиялық-танымдық қырлары, тақырыптық ерекшеліктері, авторлардың қоғамдық позициялары оны ғылыми түрде зерттеуге негіз жасап отыр. Осы орайда газет редакторының шығармашылық еркіндік пен публицистің ой толғамдарын дербес жеткізулеріне белгілі дәрежеде жағдай жасап отырғанын атаған жөн. Зерттеудің негізгі мақсаты - Сыр өңірінен шығатын «Халық» газетінің қалыптасу, даму жолдарын жүйелеп, ұстанған бағытын айқындау, қазіргі кезеңде қоғамдық пікірді қалыптастыруға тигізіп отырған әсерін анықтау болып табылады. Мақаланы жазу барысында ғылыми-теориялық еңбектерді қарастыра отырып, жүйелі сипаттап, саралау, салыстыру, талдау әдістері қолданылды. Зерттеу нәтижесінде қоғамның маңызды мәселелерін көтеріп, халықтың ой-пікірлерін оқырмандарға ашық күйінде, еш бүкпесіз жеткізетін «Халық» газетіндегі публицистика көрінісі сараланды. Газет мұндай беделге қалай қол жеткізді, қарапайым халықтың мұң-мұқтажын шешуде билікке қаншалықты ықпал ете алады деген сауалдар нақты мысалдармен дәлелденеді. Сол себепті бұл зерттеуде тәуелсіз газеттің ізденісі, дизайны, инфографиканы, сандық технологияның мүмкіндіктерін пайдалану мен ақпарат таратудағы ерекшеліктері талданып, оның аймақ журналистикасындағы алатын орнының анықталуы мақаланың ғылыми және тәжірибелік маңызын көрсетеді. Мақалада тәуелсіз басылымдардың ақпарат тарату мен қоғамдық пікірді қалыптастырудағы рөлі, өңірлік мәселелерді батыл көтеріп, шешімін табуға ықпал етудегі әсерінің жан-жақты зерттелуі еңбектің құндылығын көрсетеді.