(untitled) (Журналистика сериясы, 2025)
Ақпараттың қолжетімділігі арта түскен қазіргі заманда дәлдікті тексеру және дезинформациямен күрес мәселесі күннен-күнге күрделене түсуде. Бұл мақала Қазақстандағы жалған ақпарат индикаторларын анықтау әдістемелерін зерттейді, фактілерді тексеруге байланысты мәселелерді қарастырады, оның әлеуметтік әсерін зерттейді және ақпаратты тексерудің түрлі тәсілдерін талқылайды. Зерттеудің мақсаты – Қазақстандағы дезинформацияның негізгі индикаторларын зерттеу және фактілерді тексеруге байланысты мәселелерді шешу. Бұл жарияланым жалған ақпараттың әлеуметтік, саяси және экономикалық салалардағы салдарын мұқият талдауды қамтиды. Мақаланы жазу барысында салыстырмалы талдау әдісін қолдана отырып, қазақстандық және халықаралық фактілерді тексеру бойынша күш-жігерге талдау жасалды. Бұл зерттеудің жаңалығы журналистиканың ғылыми саласына қосқан үлесінде. Мақаланың қорытынды бөлімі Қазақстандағы дезинформация мәселесімен күресу бойынша шешімдер мен ұсыныстарды ұсынуға арналған. Ол халықтың медиа сауаттылығын арттыру және ақпаратты тексерудің тиімді әдістерін енгізу стратегияларын сипаттайды. Бұл зерттеудің мақсаты – Қазақстандағы дезинформацияға қарсы іс-қимыл туралы хабардарлықты арттыру және осы мәселені белсенді түрде шешу.