(untitled) (Журналистика сериясы, 2026)
Қозғалыстағы жаңалықтардың қарқынды дамуы жаңалықтар коммуникациясындағы кеңістіктік трансформацияларды зерттеудің өзектілігін арттырады, әсіресе екі өлшемді визуализациядан үш өлшемді кеңістіктік иммерсияға өтуді. Қазіргі зерттеулерде қозғалыстағы жаңалықтардың баяндау стратегиялары мен визуалды ұсынылуы қарастырылғанымен, олардың цифрлық жаңалықтар медиакеңістігін қайта құрудағы рөлі жеткілікті деңгейде зерттелмеген. Кеңістіктік қозғалыстағы жаңалықтарды қабылдау және онымен өзара әрекеттесу үлгілері аудиторияның иммерсивтілік деңгейіне және коммуникация тиімділігіне әсер етуі мүмкін, алайда бұл механизмдер терең зерттелмеген. Бұл зерттеудің мақсаты — қозғалыстағы жаңалықтардың кеңістіктік иммерсия арқылы цифрлық жаңалықтар медиакеңістігін қалай қайта құратынын анықтау және үш өлшемді қозғалыстағы жаңалықтардың пайдаланушылардың иммерсивтілігіне, ақпаратты есте сақтауына және жаңалықтардың шынайылығын қабылдауына әсерін талдау. Зерттеу «The Beijing News» үш өлшемді қозғалыстағы жаңалықтары негізінде сандық әдістер мен пайдаланушылар экспериментін қолдана отырып жүргізілді. Нәтижелер үш өлшемді кеңістіктік құрылым аудиторияның иммерсивтілік деңгейін және ақпаратты түсінуін айтарлықтай арттыратынын, сонымен бірге жаңалықтардың шынайылығын бағалау логикасын өзгертетінін көрсетті. Қорытындылай келе, кеңістіктік иммерсивті баяндауды қозғалыстағы жаңалықтарға енгізу цифрлық жаңалықтар коммуникациясының тиімділігін арттырады және жаңалық оқиғаларын көпқырлы түсінуді қамтамасыз етеді. Бұл зерттеу «генеративті кеңістіктік жаңалықтарды» дамытуға практикалық бағыттар ұсынады және кеңістіктік журналистиканың коммуникация тиімділігі мен пайдаланушылардың когнитивтік тәжірибесін жақсартудағы әлеуетін айқын көрсетеді.