Абай метафораларын аударудың кейбір тәсілдері (Журналистика сериясы, 2020)
Мақалада филология ғылымындағы өзекті мәселе – метафора және оның шығармадағы поэтикалық құрылымындағы орны сөз еті леді. Метафора классификациясы, дербесавторлық метафора (жеке поэтикалық), дербесавторлық метафорадағы әлемнің концептуал дытематикалық бейнесіне ерекше көңіл бөлінеді. Қазақ халқының ұлы ақыны Абайдың дербесавторлық метафоралары концептуалдық өріс тұрғысынан қарастырылады. Абайдың поэтикалық мәтіні негі зінде дербесавторлық метафоралардың мағынасы анықталады. Ға лымдар мен зерттеушілер ұсынған метафораны аударудың бірнеше әдісі, амалтәсілдері ұсынылады.
Keywords: метафора, дербесавторлық метафора, бейнелі не поэтикалық метафора, концептуалдық өрістер, аударма.