Сөйлеу тілі мәтіндеріндегі фразеологиялық тұлғалардың прагматикасы (Журналистика сериясы, 2016)
Бұл мақалада сөйлеу тілі прагмосемантикасындағы фразеоло-гизмдерді окказионалды өзектілеудің прагматикалық тәсілі туралы айтылады. Қазіргі кезде прагматикалық тәсілге көп көңіл бөлініп жүр, себебі оның шығармашылық және ғылыми қыры басым. Бұл тә-сіл зерттеушіге көркем мәтінді оның оқырманға қалай әсер ететін-дігі жағынан, сонымен бірге осы мәтіннің семантикалық және құры-лымдық-компоненттік байланысуы тұрғысынан талдау жасауына көп мүмкіндік береді.Фразеологиялық тұлғаларды қолданудағы негізгі мақсат – кон-текстегі басты ойды анағұрлым ажарлы, көрікті етіп сипаттау; мағы-насын жан-жақты толық ашу; іс-әрекеттің өту үдерісін нақтылау; суб-ъектіге мінездеме беру.
Keywords: Түйін сөздер; прагматика; окказионализм; фразеологизм; комму-никативті; прагмосемантика; мәтін; семантика.