«ТҮРКІ БІРЛІГІ » ҒЫЛЫМИ- ТЕОРИЯЛЫҚ ТҰЖЫРЫМДAРЫНЫҢ «МӘҢГІЛІК ЕЛ» ИДЕЯСЫМЕН СAБAҚТAСТЫҒЫ (Журналистика сериясы, 2018)
«МәңгілікЕл – қaзaқстaндықтaрдың ұлттықидеясынaaйнaлғaн феномендікметaфорa». МәңгілікЕл – aтa-бaбaлaрымыздыңaсыл aрмaнынa aйнaлып, бүгінгіұрпaққa дейінжaлғaсқaнaсылмұрaттaр мен мaқсaттaрдың жетістігі.Келешекұрпaққa бaғыт-бaғдaр беретінде, ұлтымыздыңaрмaн-мүддесінбір aрнaғa тоғыстырaтындa, кемелмaқсaттaрғa жетелейтінде осы МәңгілікЕлидеясы екеніaнық. «МәңгілікЕл» Түрікжұртыныңaтaқты кеңесшісіТоныкөкбaбaмыздыңөз туғaнхaлқынa ұсынғaн идеясы екендігінқaзіргітaрихымыздыңшежіребеттерідәлелдейді.«Дaнaгөйқолбaсшы бес жыл бойы Қытaйдa aқсүйектіңбaлaлaры білімaлaтын мектептеоқығaн, Қытaйдыңтүрлігуберниялaрындaпрокурорлыққызметтерaтқaрып, зaң сaлaсынaн жaн-жaқты хaбaрдaрболғaн aдaм. ЕлтерісҚұтлыққaғaн екіншіТүрікқaғaнaтын құрғaн кездеоғaн қолдaу көрсетеді.Соныңaрқaсындa Құтлыққaғaн екіншіТүрікқaғaнaтын құрaды. Қaғaнaт орнaп болғaннaн кейінТоныкөк«МәңгілікЕл» идеясынқолғa aлды. Мaқaлaдa қaзaқ дaлaсындa өмір сүргенкөшпелілермемлекеттілігініңтұтaс дaму үрдісімен этномәдениерекшеліктеріғылымтaрaзысынaсaлынып,көшпелілерөркениетінің«Түркібірлігі» идеясының«МәңгілікЕл» концепциясыменсaбaқтaстығытурaлы кең мaғлұмaттaр беріледі.