Телевидениедегі балалар аудиториясының типологиясы: балалардың бағдарламалар мазмұнын қабылдау мәселелері (Журналистика сериясы, 2018)
Мақалада телевидениедегі балалар аудиториясының типологиясы қарастырылады. Балалараудиториясының типологиясы көрермендердің әр топтарының сипаттамаларын, олардың қажеттіліктерімен мүдделерін анықтауға, балалар хабарын таратуды оңтайландыруға қажетті барлықнәрселерді анықтауға көмектеседі. Зерттеуде пайдаланылған типология әдісі жаратылыстануғылымдарында кеңінен қолданылады. Қазіргі уақытта ол гуманитарлық ғылымдарда, атап айтқанда,журналистикада жиі қолданылады. Автор балалар аудиториясының ұлттық ерекшеліктерін деқарастырады. Бұрынғы өмірлік тәжірибе барысында балалардың тілді меңгеруі оларға әлемді тануғамүмкіндік береді. Біздің ана тіліміздің призмасы арқылы әлемді танымаймыз не болмаса моделдейалмаймыз деген пікірге ешқандай негіз жоқ. Бұл балалардың телевизиялық бағдарламалардыңмазмұнын қабылдау мәселесін анықтауға мүмкіндік береді. Бағдарламаларда ауызша түсіндіруденгөрі визуалды көрсетулер басымдылыққаие болатыны белгілі. Демек, телебағдарлама балалардыңтабиғаты үшін ең қолайлы, өйткені олардың ойлау жолдары осыған ұқсас келеді. Жеке кодтыауызша (акустикалық) тілге аудару арқылы осы образдарды жасауға болады. Телевизиялықкадрдың басқа ақпарат құралдарынан артықшылығы бар: телебағдарлама жас көрермендерденақты бейнені қалыптастырады.Олар балалар ойлағанындай бірдей код бойынша беріледі. Соңғыкездері көрнекі бейнені қалыптастыру мәселесін қарастыратын зерттеулердің пайда болуынақарамастан,ақпараттың акустикалық немесе визуалды код түрінде баланың ішкі кодына ал-мастыру үдерісі толығымен анықталған жоқ.