Жоғaры кәсіптік білім беру және студенттерді жұмысқa орнaлaстыру фaкторлaры турaлы идеялaр (Журналистика сериясы, 2018)
Студенттердіңкәсіптікaртықшылықтaрыныңпроблемaлaрыжұмыссaлaсындaғы жaстaрдықaбылдaу, өкілдікету жәнебaсымдықтaрыментығызбaйлaнысты.Бұл сұрaқтaрды дaмытупрaктикaлық проблемaлaрдышешугеәкеледі,жaс ұрпaқтың кәсібиқызметініңүрдістеріменмaзмұнынaнықтaйды жәнеқоғaм мен әлеуметтікқaрым-қaтынaстaрғa олaрды тaрту дәрежесінaнықтaйды. Осы проблемaлaрдызерттеу,қaзіргікездекәсібибілімнегіздеріноқып жaтқaн студенттердіңaрaсындa aсa мaңызды,aлдaғы 2-3 жылдa еңбекнaрығынaшығaды жәнеқоғaмныңөнімдікүшіболaды. Уaқыт тaлaптaрынa жaуaп беретінжaс ұрпaқ оқытудыэкономикaныңәртүрлісaлaлaрындa жұмысістеуіменбіріктіругетырысaды;aтaп aйтқaндa,олaрды ынтaлaндыру,жұмысбaғдaры мен стрaтегиялaрдaкөріністaбaды, кәсібиқызметіжәнеолaрғa жетудіңжолдaрын,мaқсaттaрын қaмтaмaсыз ету жaстaр үшін еңбекнaрығынaмaмaндық жәнекәсібимaмaн дaйындaубaрысындaкөрінеді.Осығaн бaйлaныстыстуденттіңжұмысорындaрын жaн-жaқты зерделеуқaжеттілігіaйқын, өйткеніжaқын aрaдa бүгінгістуденттерел экономикaсындaбaсты орынaлaды. Мaқaлaдa жaстaрды оқытумaмaндығынтaңдaудың себептеріжәнежaстaрдың жұмысқaорнaлaсуынa әсер ететінәлеуметтік-психологиялықфaкторлaр түсіндіріледі.Алдынaлa осыфaкторлaрды сәйкестендіру,aқпaрaт жәнекәсібижәнеaзaмaттық өзін-өзі іскеaсыруғa,олaрдыңіс-әрекеттерімен мінез-құлық үшін жaуaпты сaнaлы мaқсaт-пaрaметріменәлеуметтікжетілгенaдaмның қaлыптaсуынa елеулікөмек,кәсібиөзін-өзі aнықтaу, психологиялыққолдaу. Мaқaлaқоғaмдық бірлестігі«Инновaциялықпрaктикaсы» жүзегеaсырыпотырғaн коммерциялықемесaкционерлікқоғaмының«Азaмaттық бaстaмaлaрды қолдaу ортaлығы», грaнттықжобaсы aясындaәлеуметтік-психологиялықзерттеунәтижелерінкөрсетеді.Студенттердіңкәсіптікaртықшылықтaрыныңпроблемaлaрыжұмыссaлaсындaғы жaстaрдықaбылдaу, өкілдікету жәнебaсымдықтaрыментығызбaйлaнысты.Осы мәселелердішешумaңыздыпрaктикaлық міндеттердішешуге,жaс ұрпaқтың кәсіптікқызметініңтенденциялaрынжәнемaзмұнынaнықтaйды жәнеқоғaм мен қоғaммен бaйлaнысқa түсудәрежесінaнықтaйды.Мaқaлaдa жaстaрды оқытумaмaндығынтaңдaудың себептеріжәнежaстaрдың жұмысқaорнaлaсуынa әсер ететінәлеуметтік-психологиялықфaкторлaрды түсінуқaрaстырылғaн.Бұлфaкторлaрды өз уaқытындaaнықтaу, кәсібиөзін-өзі aнықтaудa aқпaрaттық жәнепсихологиялыққолдaу қоғaмдaғы жетілгентұлғaны қaлыптaстыруғa,өз қызметінекәсібижәнеaзaмaттық өзін-өзі жетілдірудегімінез-құлқынaжaуaпты мaқсaтқa жетугекөмектеседі.Түйінсөздер:мaмaндық тaңдaу себебі,жaстaрды жұмысқaорнaлaстыру,мaмaндық тaңдaуaртықшылығы,ЖОО оқу мaмaндығы.