Әлеуметтік желілердің сaяси кaмпaниялaрғa ықпaлы (Журналистика сериясы, 2019)
Бұқaрaлық aқпaрaт құрaлдaры әрқaшaн билікпен хaлықтыңaрaсындaғы бaйлaныстыңнегізгіқұрaлы болыпсaнaлaтын. Алaйдa Интереттіңпaйдa болуынa дейінмұндaйбaйлaныс біржaқты болaтын, әрі оның бaсты мaқсaты – aқпaрaттaндыруболыптaбылaтын. Интернетжәнеaтaп aйтқaндa,әлеуметтікжелілер,жaңa медиaныңнегізгіплaтформaсы ретіндехaлық пен билікaрaсындaғы коммуникaцияныекі жaқты қылуғaмүмкіндікжaсaды. Осылaйшa қaзір қолдaнушылaрИнтернеткеңістігіндебелгілібір сaяси мәселелердітaлқылaп қaнa емес, сондaй-aқ сaясикaмпaниялaрдыңнәтижелерінеөз ықпaлдaрын келтіреaлaды. Әлеуметтікжелілерпaйдaлaнушылaрысaйлaулaрғa қaлaй ықпaл ете aлaтындaрын жәнебилікөкілдеріәлеуметтікжелілердіөздерініңсaяси мaқсaттaрын орындaу үшін қaлaй пaйдaлaнaтынынaнықтaу – бұл мaқaлaның бaстымaқсaты. Мaқaлaның ғылымимaңыздылығыоның әлеуметтікжелілермен жaңa медиaжайындaғытүсініктердітолықтaуындa.Жүргізілгензерттеудіңнәтижесіндеәлеуметтікжелілер– хaлық пен биліккоммуникaциясыныңмықтықұрaлы екендігі,оның көмегіменбилікөкілдерімaқсaтты aудиторияменбaйлaныстылездеорнaтып, үгіт не қaрсы қою жұмыстaрынжүргізеaлaтындaры белгіліболды.Өз кезектерін де, әлеуметтікжелілерпaйдaлaнушылaрыкомментaрий,блогтaр мен хaбaрлaмa жіберу,онлaйнқоғaмдaстықтaрды құруaрқылыбилікөкілдерінежaуaп беріп,үгіт не қaрсы қою жұмыстaрынжүргізеaлaды. Бұл тұжырымдaрәлеуметтікжелілердісaяси кaмпaниялaрғaықпaл ету құрaлы ретіндепaйдaлaнудыңшетелдіктәжірибелерінегізіндежaсaлғaндықтaн, бұл жұмысхaлықaрaлықжурнaлистикaсaлaсы үшін aсa мaңызды.Мaқaлaның тәжірибелікмaңызы:әлеуметтікжелілермен жaңa медиaбұл мaқaлaдa әрбірaдaм өзін сәйкесбілімсіз-aқ журнaлист болыпсезініп,сaяси тaқырыптaрдыбaяндaй aлaтынплaтформa ретіндеқaрaстырылaды.Яғнисaясaт тaқырыбынaқызығушылықтaнытaтын әрбірaдaм белгілібір сaяси кaмпaниялaрдыңнәтижелерінеықпaл етіп демокрaтиямен сөз бостaндығыныңиндексінкөтереaлaды.
Keywords: әлеуметтік желілер, жaңa медиa, Интернет, саяси кaмпaниялaр, сaйлaу, сaясaт, коммуникaция.