Бренд пен тұтынушы арасындағы басқару қатынасындағы психологиялық әдістері (Журналистика сериясы, 2020)
Бизнес әлемінде PR менеджерлері, маркетологтар тұтынушылармен берік және ұзақ мерзімді қатынастарды қалыптастыру және қолдау өте маңызды екенін түсінеді. Тұтынушылар өз өнімдерінің шынайы жанкүйерлеріне айналуы керек, бренд өнім мен тұтынушы арасындағы байланыстырушы буын бола алады. Брендке тіркеуді брендке тұрақты және ұзақ уақыттық реакцияны білдіретін психикалық айнымалы ретінде қарастыруға болады.Брендингтің маңызды аспектілерінің бірі тұтынушылардың өнімді жарнамалауға деген қызығушылығының дамуына байланысты. Өздеріңіз білесіздер, жарнамада тұтынушыларды басқарудың психологиялық әдістері қолданылады. Бұл әдістердің өнері сатуға болатын барлық нәрсені жасау мақсатымен байланысты.Зерттеудің мақсаты - бренд пен тұтынушы арасындағы қатынасты басқарудағы психологиялық әдістердің рөлін анықтау. Мақалада бренд пен тұтынушы арасындағы қатынасты басқарудың ерекшеліктерін ашып көрсететін ғылыми және психологиялық әдебиеттерге шолу жасалады. Сондай-ақ, бренд пен тұтынушы арасындағы қарым-қатынасты құру үшін жарнаманың рөлін және жарнамадағы психологиялық әдістерді қолдану мақсатында фокус-топтағы сұхбат нәтижелері көрсетілген. Ғылыми әдебиеттерді талдау тақырыптың өзектілігі туралы әрдайым сөйлесуге мүмкіндік береді, зерттеу нәтижелері бренд пен тұтынушы арасындағы қатынасты жақсартуға көмектесетін практикалық ұсыныстарға әкеледі. Зерттеудің мәні брендті таңдау, қолдану және көрсету параметрлерін зерттеуге бағытталған бренд пен тұтынушы арасындағы менеджмент саласындағы қазіргі заманғы зерттеулердің білімі мен нәтижелерін қорытындылау болып табылады. Зерттеу нәтижелері бренд пен тұтыну арасындағы қатынасты басқаруда психологиялық аспект пен эмоционалды компонент барлық танымал брендтер өз өнімдерін тұтынуды көбейту үшін және нарықтық экономика жағдайында бәсекеге қабілеттілік үшін қолданылатын маңызды элементтер болып табылатындығын көрсетеді. Тұтынушы мен бренд арасындағы қатынастардың қалыптасуы мен нығаюына әсер ететін тауарлардың әртүрлі санаттарында брендті жылжытуда жарнамалық коммуникациялардың ерекшеліктерін анықтауға әрекет жасалады.
Keywords: бренд, тұтынушы, жарнама, психологиялық әдістері.