Постмодернистік қоғамдағы жаңа шындық модельдері: масс-медиадағы симулякрлар (Журналистика сериясы, 2020)
Постмодернистік қоғам рәміздер мен белгілерге тәуелді бола бастады, сондықтан олар нақты әлеммен байланысты үзді. Нағыз әлем моделі қазір виртуалды әлемге еліктейді. Бұл шеруде басты рөлдердің бірін қазіргі таңдағы адамның жасанды тұжырымдамасын жасау үшін символдар алмастыратын симулякр ойнайды. Мұнда бұқаралық ақпарат құралдарының рөлі белгілі бір адамдарға қажетті нысанда ақпаратты немесе тарихты түсіндіру және беру. Сондықтан қазіргі адам тұтынушы қоғамның бөлігі болып табылады. Яғни, біз қажеттілік бойынша тауарларды сатып алмаймыз, керісінше, біздің тілектеріміз бен қажеттіліктеріміз бұқаралық ақпарат құралдарының жарнамасы мен бейнелеріне байланысты. Бұл факторлар бізді шындықтан және айналамыздағы әлемнен алыстатады. Бұқаралық ақпарат құралдарынсыз тұтынушы қоғамды басқару мүмкін емес. Масс-медиа құралдарында симулякрды жиі қолдану саяси оқиғаларды жариялау кезінде байқалады. Бұқаралық ақпарат құралдарының әртүрлі түрлері саяси ашықтыққа еліктейді және айла-шарғы жасауда.Сондықтан қазіргі жұмысын зерттеу жыл сайын бұқаралық коммуникация саласында аудиторияға әсер етудің жаңа мүмкіндіктері мен құралдарының пайда болуына байланысты қажет. Бұл жағдайда осы құралдардың бірі - симулякр. Ғылыми мақаланың мақсаты - халықаралық журналистикада симуляциялардың қолданылуын зерттеу. Журналистік материалдардың аудиторияға әсерінің соңғы нәтижесін талдау. Жұмыстың ғылыми маңыздылығы заманауи журналистикада симулякрдың артықшылығы туралы  дәлел түрінде  ұсынылған.Зерттеу әдістемесі - ғылыми әдебиеттерге негізделген материалдарды теориялық талдау. Ғылыми мақаланың нәтижесі 2011 жылдағы «Араб көктемі» деп аталатын саяси оқиға мысалында симулякр феноменін зерттеуге қызмет етеді. Жұмыстың практикалық маңыздылығы - симулякр құбылысына назар аудару және модельдеу процестерін зерттеу.
Keywords: симулякр, симуляция, гиперреализм, виртуалды шындық, бұқаралық байланыс.