Әбілқайыр хан. Беймаза ғасыр (Журналистика сериясы, 2020)
Мұхаммед Әбілқайыр Ғази Бахадур хан (1693-1748) беймаза ХVIII ғасырда өмір сүрген, Шыңғысханның тікелей он бесінші ұрпағы, Еуразиядағы танымал тарихи тұлғалардың қатарына кіреді. Ол 1726 жылғы қазақтар құрылтайында Ордабасында қазақ сарбаздарының бас қолбасшысы болып сайланады. 1728 жылы Бұланты өзені бойын- да жоңғар армиясын екінші рет күйрете жеңеді. 1729 жылы Балқаш көлінің оңтүстігінде Аңырақайда жоңғарларды талқандап, қазақ же- рін жаулардан азат етті.
Keywords: қазақ халқы, қазақ хандығы, мемлекеттілік, жүз- дер, жоңғарлар, құрылтай, ұлы қолбасшы.