Ақпараттық БАҚ-тағы аудиторияны тарту және сандық веб-талдау: негізгі зерттеу трендтерін талдау (Журналистика сериясы, 2021)
Сандық дәуірде аудиторияны бақылау және өлшеу құралдары көптеген редакциялардың жұмысының ажырамас бөлігіне айналды. Журналистер мен редакторлар веб-талдау құралдарын көбірек қолдана бастады. Бір жағынан, бұл құралдар бұқаралық ақпарат құралдарының редакцияларындағы аудиториямен жұмыс істеудің инновациялық тәсілдерін ұсынды. Алайда, аудиторияның белсенділігін өлшеуге арналған бұл цифрлық құралдар көптеген проблемалық мәселелерді де тудырды және редакция бөлмелері үшін жаңа дилеммаларды тудырды, олар қазір көбінесе талапты және белсенді қоғамның сұраныстарымен санасуға мәжбүр болды. Мақаланың мақсаты – бұқаралық ақпарат құралдарының аудиториясының тақырыбын зерттейтін және оның белсенділігі мен қатысуын сандық көрсеткіштер арқылы өлшейтін ғылыми мақалалардағы зерттелетін тақырыптардың контурын айқындау. Тәжірибе көрсетіп отырғандай, көптеген редакциялар өз аудиториясының белсенділігін өлшеу, «лайк басу», көзқарастарды,«лайктарды» санау бойынша белсенді есеп жүргізеді. Алайда, редакторлар бұл статистиканықалай қолданатынын немесе бұл статистика журналистерге өз жұмысында қалай көмектесетінін білу әрқашан мүмкін емес. Сондықтан, осы мақаланың мақсаты – 2013-2018 жылдар аралығында жарияланған медиа зерттеушілердің еңбектерінде қандай негізгі зерттеу сұрақтары мен тақырыптары зерттелгенін анықтау. Бұл мақала ешбір жағдайда аудиторияны зерттеуге және оның қызметін өлшеуге арналған құралдармен байланысты барлық жұмыстар мен нюанстарды ғаламдық және мұқият зерттеу деп мәлімдемейді. Керісінше, мақаланың мақсаты – аудиторияның белсенділігі мен сандық көрсеткіштердің жаңалықтар медиасының жұмысына әсерін зерттеген зерттеулерде пайда болатын маңызды тақырыптарды ғана анықтау болып табылады. Талдау көрсеткендей, келесі тақырыптар ерекше танымал болды: а) веб-метрикалардың журналист жұмысына ықпалы; б) веб-метрика нені өлшейді және бұл деректер бұқаралық ақпарат құралдарында қалай қолданылады; в) веб-метрикалардың кемшіліктері мен әлсіз тұстары; г) БАҚ пен аудитория арасындағы динамикалық өзара қарым-қатынас. Осы зерттеудің нәтижелері журналистерге, редакторларға және медиа зерттеушілерге веб-метрикалардың ақпараттық БАҚ редакцияларында шешім қабылдауға ықпал ету ерекшеліктерін түсінуге көмектеседі.Түйін сөздер: аудиторияның қатысуы, жаңалыққа қатысу, дижитал жаңалық, веб-метрика, веб-аналитика.