TengriTV желілік арна мысалында жаңалықтарды таратудың диахронды байланыс әлеуеті (Журналистика сериясы, 2021)
Бұл зерттеудің тақырыбы жаңа онлайн-хабар тарату жағдайында таныс деректі жанрлардағы өзгерістерді зерттеу қажеттілігімен байланысты. Бүгінгі күні хроника, ең алдымен, өткен дәуірдің көрнекі құжаты ретінде қабылданады, оны деректі фильмде дәйексөз немесе иллюстрация ретінде қолданады. Алайда, деректі фильм түсірудің кішігірім формасы бола отырып, хроника кәдімгі жаңалықтар телевизиялық хабар таратудың прототипіне айналды, ол бүгінде онлайн- хабар таратуда өзгерістер болып отыр, сондықтан жеке зерттеуді қажет етеді.Зерттеудің мақсаты деректі хроника дәстүрлерін жалғастыру үшін ақпараттық хабар тарату мүмкіндіктерін ашу.Ғылыми зерттеудің негізгі бағыты қазіргі кезде шежіре жанрының сәйкестендіру проблемасына айналды.Зерттеудің ғылыми маңыздылығы деректі жанр ретінде интернеттегі желілік хабар тарату жүйесінде шежіре туралы білімді жүйелеу қажеттілігімен байланысты. Жұмыстың практикалық маңыздылығы объективті тұжырымдармен түсіндіріледі, олардағы диахрондық коммуникация мүмкіндіктерін сақтау қажеттілігін ескере отырып, деректі және ақпараттық бейнероликтер жасауға негіз бола алады. Зерттеу әдістемесі TengriTV онлайн-каналының ақпараттық бейнематериалдарының контент-анализіне негізделген. Зерттеудің негізгі нәтижелері ақпараттық бейнелер мен тікелей эфирлердің жазбаларында диахрондық байланыс әлеуеті бар екенін және сонымен бірге хрониканың өзіндік ерекшелігі мен уақыт белгілерінің болуы сияқты белгілерін көрсетеді. Зерттеу нәтижесінде онлайн ақпараттық хабар таратудың «классикалық» түрі екендігі анықталды. Хрониканың маңызды белгілері тұлғасыздық, презентацияның қарапайымдылығы, уақыт портретін бейнелеу және дәйексөз келтіру сияқты сипаттамалар. Сонымен қатар, бұл жұмыс бөлек зерттеуді қажет ететін онлайн-жаңалықтар таратудағы трансформация белгілерін анықтайды.Түйін сөздер: кинохроника, жаңалықтар, ақпараттық портал.