Пандемия ТМД-дағы корей диаспораларының онлайн БАҚ пен әлеуметтік желілерін шоғырландырудың катализаторы ретінде (Журналистика сериясы, 2021)
Короновирустық пандемия бүкіл планетадағы адамдардың қоғамдық және жеке өміріне апатты әсер етті. Алғаш рет бұқаралық ақпарат құралдары ұзақ уақыт бойы эфирде газеттер мен прайм-таймдардың ковид-19 талқылауын өткізді. Ақпаратқа деген сұраныс күрт өсті, сондықтан бұқаралық ақпарат құралдары толқудан пайда көретін сияқты болды. Алайда көп ұзамай пандемияның БАҚ-қа деструктивті әсері байқалды.Мақалада корей диаспоралық БАҚ-тарының олардың күнделікті тіршілікте қалыс қалмауына мүмкіндік берген ерекшеліктері зерттеледі; онда мерзімді баспасөз басылымдары мен теле-радио компаниялар жолында туындаған сын-тегеуріндер қарастырылады; жаһандық цифровизация және технологиялық конвергенция жағдайында туындаған проблемаларды еңсеру тетіктері талданады.Қазіргі кезеңде желілік байланыс пен ақпарат алмасуды кеңейтудің қажеттілігі айқын болды. Пандемия қоғамдық және жеке өмірдің нақты әлемнен виртуалдыға өту трендтерін айқын көрсетті. Мақалада онлайн-диаспора медиасын дамыту стратегиясы көрсетілген, этномәдени бірлестіктерге олардың коммуникациялық және ақпараттық желісін қолдау бойынша практикалық ұсыныстар берілген.Зерттеу әдістемесі тарихшылдық (историзм) принципіне негізделген, өйткені ТМД-да орыс тілді корейлердің интернет-медиа желісін қалыптастыру болашағы диаспораның өзі және оның дәстүрлі бұқаралық ақпарат құралдарының қызметі ретроспективасымен негізделген.Зерттеу нәтижесінде корейлік онлайн бұқаралық ақпарат құралдарын ТМД-да біріктірудің өзектілігі дәлелденді, ол материалдық және қаржылық ресурстардың құнын оптимизациялауда және тарихи отанымен мәдени алмасуды нығайтуға бағытталған.Мақаланың құндылығы пандемия мен карантин жағдайында корей диаспораларының дәстүрлі және онлайн бұқаралық ақпарат құралдарының қызметін зерттеуге деген көзқарастың жаңалығында, зерттеу нәтижесінде алынған қорытындыларды ТМД-дағы басқа диаспораларды ақпараттандырудың көрнекті мысалы ретінде қарастыруға болады.Корей диаспорасының бұқаралық ақпарат құралдарының халықаралық конференциясында (Мәскеу, 2021) баяндама түрінде тексерілген мақаланың негізгі ережелерін оның барлық қатысушылары газеттердің бас редакторлары және ТМД елдеріндегі интернет-ресурстардың модераторлары мақұлдады. Қазіргі уақытта корей (орыс тілді) диаспораларының онлайн-бұқа- ралық ақпарат құралдарының шоғырланған желісін ресми түрде ресімдейтін жарғылық құжат әзірленуде.Түйін сөздер: диаспора, интернет, шоғырландыру, контент, бұқаралық ақпарат құралдары, әлеуметтік желілер.