ХҚ және БҰҰ оқытудағы цифрлық трансформация: жастарды БҰҰ-ның Жаңа жібек жолы моделіне тарту үлгісі (Журналистика сериясы, 2021)
Халықаралық қатынастарды (ХҚ) және БҰҰ-ны оқыту сапасы көптеген факторларға, соның ішінде практикалық жаттығулар мен сыныптан тыс іс-шаралар арқылы оқу материалдарын бекіту мен оқшаулауға байланысты.Осыған байланысты "Біріккен Ұлттар Ұйымының моделі" ("БҰҰ Моделі") бағдарламалары жастарға қажетті практикалық дағдылар мен құзыреттерді, әсіресе келіссөздер, пікірсайыстар жүргізудің, консенсус іздеудің, гендерлік және көп мәдениетті сезімталдықтың жұмсақ дағдыларын дарытатын неғұрлым тиімді қызмет түрлерінің бірі болып шықты. Алайда, соңғы бірнеше жылда БҰҰ Модельдік бағдарламалары БҰҰ моделін жаңа шындыққа бейімдеу қажеттілігіне, оның ішінде жоғары оқу орындарының (ЖОО) интернационализациясы мен covid-19-ға байланысты шектеулерге байланысты жастармен өзара іс-қимылды дамыту мен кеңейтуде проблемаларға тап болды.Қажетті өзгерістер енгізу мен сын-тегеуріндерге жауап берудің маңызды құралдарының бірі АКТ енгізу арқылы цифрлық трансформация, цифрлық онлайн оқыту (DOL), әлеуметтік желілерді дамыту және маңызды цифрлық дағдыларды дамыту болып табылады.Бұл мақаланың мақсаты – цифрлық трансформацияның халықаралық қатынастар мен БҰҰ-ны оқытуға және "БҰҰ Моделі" бағдарламаларын іске асыруға қалай әсер ететінін талдау. Біріншіден, ол осы ғылыми жобаның тұжырымдамалық негізімен таныстырады. Екіншіден, ол Қорғаныс министрлігі мен БҰҰ зерттеулерін дамытудың білім беру мәнмәтінін, сондай-ақ Model UN бағдарламаларының жақында өсуі мен кеңеюін талқылайды. Үшіншіден, ол сандық түрлендірудің эмпирикалық және теориялық аспектілері туралы әдебиеттерге қысқаша шолу жасайды. Төртіншіден, цифрлық трансформацияның БҰҰ-ның "Жаңа жібек жолы" моделіне соңғы 10 жылдағы (2012 жылдан 2021 жылға дейін) әсерін кейстік зерттеу ұсынылады. Қорытындыда, осы зерттеудің нәтижелері жинақталады және білім беру мен БҰҰ зерттеулеріндегі білім беру процесі мен практикасы, сондай-ақ жоғары білімнің интернационализациясының кейбір мәселелері талқыланады. Түйін сөздер: цифрлық трансформация, цифрлық онлайн оқыту, жаһандану, халықаралық қатынастар, БҰҰ моделі, БҰҰ зерттеулері, білім беруді интернационалдандыру.