Хабар технологиясындағы акустиканың маңызы (Журналистика сериясы, 2021)
Радиобағдарламалардың акустикалық безендірілуі басқа дыбыстық манипуляциялармен бірге арнайы техникалық құрал-жабдықтарда жүзеге асырылатындықтан, болашақ радио және тележурналистердің жаңа жүйелерді меңгеруі қажет. Акустика – тыңдаушылармен байланысу үшін радиохабарларды иллюстрациялаудың бір жолы. Ол радиода да, теледидарда да маңызды рөл атқарады, өйткені ол семантикалық тасымалдау процесінде маңызды фактор болып табылады.Зерттеудің мақсаты – радио және телехабарлардағы акустикалық дизайнның рөлін анықтау.Мақаланың негізгі міндеттеріне келесі тармақтар кіреді: әртүрлі салалардағы акустиканың тарихи және қолданбалы рөлін анықтау; қазіргі заманғы медиаконтенттегі акустиканың рөлі туралы қазіргі зерттеулер мен көзқарастарды талдау; дыбыс жазудың және цифрландырудың заманауи әдістерін сипаттау; радио және теледидар хабарларын дайындаудың акустикалық әдістері мен әдістерін дамытудың соңғы тенденцияларын анықтау.Зерттеу объектісі – радио және телехабар таратудағы акустикалық компонент.Зерттеудің өзектілігі радиохабарлардағы акустиканың қасиеттерінің толық зерттелмегендігінде. Көптеген шетелдік ғалымдар оның физикалық кеңістіктегі рөлін жиі зерттеді. Дегенмен, бұл зерттеудің өзектілігі қазақ тіліндегі мазмұн мен хабарламаларда акустиканы қолдану жолдарын талдауда жатыр.Бұл мақаланың әдістемесі әртүрлі салалардағы акустиканың табиғаты мен рөлі туралы еңбектерге негізделген мазмұнды талдау сияқты сандық әдістерге негізделген.Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, радиохабарлар дыбысын өңдеу, эфирде жаңғырықтардың болмауы, аудиторияның көңіл-күйіне оң әсер ету – осы процестердің барлығы мультимедиялық технологиялардың жемісі арқылы жасалады. Осылайша, радиотехникада акустиканы қолдану дәстүрлі журналистиканың жалғасып келе жатқан үрдісі болып табылады.Зерттеу нәтижелерін радио және тележурналистика бойынша қолданбалы жұмыстарда қолдануға болады.Кілт сөздер: акустика, интершу, монтаж, дыбыс, микрофон, физикалық процесс, реверберация.