Алаш зиялылары және абайтанудың бастау көзі. Лидеры Алаша и история абаеведения. (Журналистика сериясы, 2016)
Бұл мақала абайтану тарихына арналған. Мұнда алғашқы абайтанушылар: ә. Бөкейханов, А. Байтұрсынов, М. ДулатовтардыңАбай туралы зерттеу мақалалары талданып және «Қазақ» газетініңабайтанудағы орны анықталады. Кезінде жарияланып, ұзақ уақытбойы ғылыми айналымға түспей келген материалдардың мәніжан-жақты және толық ашылады. Сонымен қатар, мақаладаә. Бөкейханов, А. Байтұрсынов, М. Дулатов зерттеу еңбектерініңғылыми маңызы терең талданып, абайтанудың басты бағыттарыайқындалған. Абайтанудың дамуына кері әсерін тигізген тарихижәне идеологиялық жағдайларға ерекше назар аударылған.ә. Бөкейхановтың Абай мұрасы туралы мақалаларының тарихимаңызы көрсетілген. Автор, әсіресе, Абайдың қазақ ұлттық руханиятындағы ұлы тұлға ретіндегі орнын алғаш айқындаған А. Байтұрсыновтың ғылыми көзқарастарына айрықша көңіл бөлген.Жалпы алғанда, алғашқы абайтанушылардың ізденістері мен ғылымижетістіктері терең талданып, әділ бағаланған. Настоящая статья посвящена истории абаеведения. В ней анализируются исследовательские статьи первых абаеведов: А. Букейханова, А. Байтурсынова, М. Дулатова о творчестве Абая и оп¬ределена роль газеты «Казах» в становлении абаеведения. Объективно и всесторонне раскрыто значение опубликованных материалов, которые долгое время не включались в научный оборот. В статье подвержена анализу научная глубина исследовательских трудов А. Букейханова, А. Байтур- сынова, М. Дулатова, выявлены основные направления абаеведения. Большое внимание уделено историческим и идеологическим условиям, отрицательно сказавшимся на развитии абаеведения. Показано историческое значение статьи А. Бокейханова о литературном наследии Абая. Особое внимание автор статьи уделил научным взглядам А.Байтурсынова, впервые определившего Абая как личность, сыгравшую первостепенную роль в национальной духовности казахского народа. В целом, отмечены и проанализированы поиски и научные достижения первых исследователей твор¬чества Абая.