VR-мазмұны журналистиканы трансформациялау құбылысы ретінде (Журналистика сериясы, 2021)
VR технологияларын заманауи цифрлық медиа өндірісінде қолдану – бұл әлемдік журна- листика теориясындағы өзекті және сонымен бірге толық түсінілмеген құбылыс. Бұл мақалада құбылыс «виртуалды шындық, 360 градустық видео, графикалық визуализация және оларды медиа өндірісінде қолдану» ретінде қарастырылады.Автордың пікірінше, көптеген зерттеушілер виртуалды ортада жаңа медиа-презентацияларды дамыту үшін заманауи теориялық зерттеулердің қажеттілігін көрсетеді. Өзбекстанда бұл бағытта VR мазмұнының теориялық зерттеулері мен практикалық қолданылуы жоқ болғандықтан, бұл зерттеу шетелдік медиа сарапшылардың ғылыми талдаулары мен практикалық тәжірибелеріне негізделген. Атап айтқанда, автор сәулет, өнеркәсіп, өндіріс сияқты салаларда заманауи техно- логияларды қолданудың тиімділігіне назар аударады және Өзбекстандағы университеттердің маркетингтік белсенділігін арттырады. Журналистика саласында феноменальды визуализацияның жаңа көріністерін, мысалы, иммерсивті технологияларды зерттеу, VR технологиясының мүм- кіндіктері мен болашағы ретінде, мақала авторының пікірінше, өзекті мәселе болып қала береді. Мақаланың мақсаты – журналистика практиктері мен теоретиктеріне сандық медиа плат-формалардың бірі ретінде VR технологиясының маңыздылығы туралы түсінік беру.Тақырыптың өзектілігі ғылыми тұрғыдан жаңа технологиялық форматты журналистік мате- риалды дайындаудағы иммерсивтілік ретінде зерттеуде жатыр.Зерттеу әдістемесіне отандық және шетелдік медиа-сарапшылардың зерттеулеріне негіз- делген университеттер мен медиа ұйымдардың тәжірибесін талдау негізінде виртуалды шындық технологияларын зерттеудің теориялық және салыстырмалы талдауы кіреді.Автор VR технологиялары құбылысы Өзбекстанның медиа кеңістігінде теориялық түсіну мен практикалық қолдануды білдіреді деп санайды.Зерттеу нәтижелері еліміздің медиа саласында цифрлық технологиялардың дамуына белгілі бір үлес қосуға мүмкіндік береді. Осы ғылыми жұмыс нәтижелерінің практикалық маңыздылығы иммерсивтілік ретінде жаңа көрнекі форматты талдауда жатыр, ол 360 градус деңгейінде өзіндік аудио және бейне тізбегі бар бағдарламаларды құрумен қатар жүреді. Бұл пайдаланушыны оқиғаға терең сүңгуге мәжбүр етеді.Түйін сөздер: зерттеу, виртуалды шындық, иммерсивті журналистика, журналистиканың трансформациясы, Өзбекстан.