Қазіргі қазақ әскери журналистикасының даму тенденциялары (Журналистика сериясы, 2022)
Зерттеу жұмысының өзектілігі. Журналистика әлемдік кеңістіктегі өз принциптері мен функцияларын өзгерте отырып, жаһандық мәселелерді шешудегі негізгі компонент болып қалыптасуда. Қоғам моральдық бағдарларды топтастыру үшін түрлі этностар, мәдениеттер, саяси күштер, діндер өкілдері арасындағы массмедиа да неғұрлым сындарлы және қарқынды диалогты қажет етеді. Осының негізінде әлемдік іс-әрекеттерде барынша келісімге, азаматтық қоғам институттары мен билік құрылымдары арасындағы өзара түсіністікке қол жеткізуге болады.Зерттеу тақырыбы. Мақала отандық әскери журналистиканың тарихы, функциясы, тенденциялары мен кәсіби стандартына негізделген. Әскери журналистиканың БАҚ жүйесіндегі орны сөз болғанда, әлемдік саяси үдерістердің түсініспеушілік тұстары қамтылады.Зерттеу жұмысының мақсаты – БАҚ пен әскери қатынастардың қазіргі жағдайын көрсету. Әлем тарихы – түрлі деңгейдегі соғыстар мен қақтығыстардың хронологиясынан құралады. Әскери-бұқаралық ақпарат құралдары арасындағы қарым-қатынаста сарбаздардың операцияның құпиялылығына мән беруі және бұқаралық ақпарат құралдарының ақпарат бостандығын талап етуі табиғи қақтығыс тудырады. Сондай-ақ осы тарауда журналистика әлеміндегі әскери журналистік материалдың маңызы толық баяндалады және әскери органдардың ресми баспасөз қызметі мен тәуелсіз журналистер арасында туындайтын мәселелер көрсетіліп, көптеген газет-материалдары пайдаланылады.Ғылыми жаңашылдығы және практикалық маңыздылығы. Әскери саладағы қазақ тілді зерттемелердің ғылыми дамуы төмен деңгейде екенін атап өтуіміз керек. Өткенге зер салсақ,  қазақ журналистикасының тарихында әскери журналистика тарихының өзі қолға толыққанды алынбады. Ғалымдардың өзі әскери тақырыпқа қатысты басты ереже мен теориялық түсініктен хабары болмады. Жұмыстың ғылыми жаңалығы мен практикалық маңыздылығы, міне, осы әскери журналистиканы жаңа деңгейге көтеру. Сонымен қатар, зерттеу нәтижелерін  пайдаланып, бұқаралық ақпарат құралдары арқылы әскери журналистикамен байланыс нүктесін ашу. Бұл салада сабырлы және жауапты адам ғана іс жүргізе алады.Қазiргі ғылыми мәселелерді шешу, ахуалын бағалау. Әскери журналистиканың негізгі мақсаты – мақсатты аудиторияға брендті тақырыпты өткізу. Мұндағы қарастырылып отырған тақырып қазақ журналистикасы үшін тың жоба. Сондықтан осы зерттеу арқылы қазiргі ғылыми мәселелерді шешу, ахуалын бағалау негізгі мақсат болып табылады.Жоғарыда айтқандарды саралай келе, жұмысымыз осы тақырып аясында қазіргі ғылыми мәселелерді шешуге, ахуалын бағалауға үлес қоса алады деп ойлаймыз.Түйін сөздер: әскери журналистика, стрингер, қақтығыс аймағы, эмоционалды элементтер, тенденциялар, кәсіби стандарттар