Қазақстан халық ассамблеясының медиа дискурсын талдау (Журналистика сериясы, 2022)
Қазақстанда көпмәдениетті және поликонфессиялық мемлекет, толеранттылық, этникалық және діни келісім – ел тұрақтылығының негізі. Қазақстанның ақпараттық саясаты елдің қолайлы имиджін құруға және қолдауға бағытталған. Еліміздің көпэтносты халқы түсінуі және қабылдауы тиіс ұғымдарды енгізу және жаңарту арқылы қоғамды топтастыру бойынша белсенді жұмыс жүргізілуде. Бұл үдерісте медиа дискурс маңызды рөл атқарады.Бұл мақаланың мақсаты – Қазақстан халқы Ассамблеясының іс-шара медиа дискурс мәтіндерін талдау. БАҚ дискурс деп бұқаралық коммуникация саласында жүзеге асырылатын дискурстың кез келген түрі түсініледі.Зерттеу әдістері. Оқиғалардың коммуникациясын ұйымдастыруды автор мазмұнды талдау, дискурсты талдау, фрейм құру, баяндау талдауы, әңгімелеу әдістерін қолдана отырып талдайды. Зерттеудің ғылыми-практикалық маңыздылығы қазақстандық қоғамның консолидациялаушы аспектісі ретіндегі ұғымдардың прагматикалық рөлін анықтауда жатыр. Сонымен, оқиға мәтіндерінің фреймдік ұйымдасуын талдау келесі белгілерді анықтады: контексттің стереотипі, ішкі мазмұнның қайталануы, жағдайдың көрнекі сүйемелдеуі, хабарларды бекіту. Оқиғаларды көрнекі түрде қамтамасыз ету үшін әңгімелеу әдісі қолданылды. Көрнекі әңгіменің күші айқын, өйткені ол бейненің әсерінің көрінісін қолданады. Мақалада жаңалықтарды басқару (оқиғаны күту, оның қамтылуы және резонансы) тұрғысынан коммуникативті кеңістікке ҚХА жылдық кадрдың қосылуы көрсетілген. ҚХА оқиғаларының коммуникативті талдауы оқиғалардың мақсатты аудиториясының нақты сегментациясын, коммуникативті кеңістікті ұйымдастырудағыконцепцияларды біріктірудің прагматикалық рөлін көрсетті.Түйін сөздер: БАҚ, бұқаралық коммуникация, медиа дискурс, концепция, оқиғаны баяндау, фрейм жасау, дискурсты талдау.