Развитие троллинга в современном медиапространстве и социальных сетях (Журналистика сериясы, 2022)
Бұл мақала желідегі троллинг сияқты пайдаланушылар арасында танымал болып келе жатқан осындай құбылысты зерттеуге арналған. Шетелдік материалдарды талдау жергілікті еңбектердегідей проблеманы анықтады – тақырып нашар зерттелген және ашу факторлары жеткіліксіз. Троллинг көрінісінің әртүрлі кезеңдерін зерттеу негізінде автор психологиялық, әлеуметтік және саяси классификациялар бойынша бөлу шараларын қабылдады.Зерттеудің негізгі мақсаты – желі қолданушыларының қабылдауын анықтау, олардың бұл терминмен қаншалықты таныс екенін көрсету және контентті тұтыну кезінде желідегі ықтимал тролльдердің әсеріне жол бермеу.Зерттеу әдістері негізгі дедукция әдістеріне негізделді, салыстырмалы талдау, ретроспекция, шетелдік сайттар мен ғылыми материалдардың мониторингі қолданылды. Әлеуметтік желілердегі, атап айтқанда Instagram және Tiktok желілеріндегі трендтер жастар арасында танымал болып саналады. Әртүрлі блогерлердің қатысуы мен аудиториясын қамту және олар ұсынатын мазмұн зерттелді. Сондай-ақ ақпараттық соғыстардың пайда болуы мен дамуына тарихи талдау жасалды, пайдаланушылардың онлайн платформаларын пайдалану мақсатында әлеуметтік желілерде сауалнама жүргізілді, аудиторияны анықтау үшін социологиялық сауалнама негізінде алынған мәліметтерге салыстырмалы талдау жасалды. желі қолданушылары арасында нақты түсінік: «Троллинг дегеніміз не және ол неліктен қауіпті?» деп атақты тұлғалардың аккаунттарына мазмұндық талдау жасады.Жұмыстың ғылыми ерекшелігі автордың Ресей мен АҚШ сияқты кейбір елдердегі троллинг пен қазнет кеңістігіндегі троллинг арасындағы абсолютті айырмашылықты алғаш рет анықтап, ұсынғанында. Ол сонымен қатар дәстүрлі кибербуллинг пен қазіргі троллинг арасындағы негізгі мағыналар мен айырмашылықтарды береді.Зерттеу нәтижелері қазіргі заманғы шындықта троллингтің болуы медиа-кеңістіктегі этикалық идеялардың құрамдас бөлігі болып табылатынын көрсетті. Әлеуметтік желілердегі троллингтің дамуы қолданушылардың тұлға аралық қарым-қатынастарына деструктивті әсер етіп, сауатты, сарапшылық пікірлерге қол жеткізуге және тексерілмеген және жалған ақпаратты таратуға мүмкіндік береді.Түйін сөздер: Интернет, троллинг, әлеуметтік желілер, трендтер, kaznet, кибербуллинг.