Төтенше жағдай кезеңіндегі дағдарыстық коммуникация (әл-Фараби атындағы ҚазҰУ мысалында) (Журналистика сериясы, 2022)
Қазақстандағы жоғары оқу орындары өз қызметкерлері мен кампустарына әсер ететін сансыз дағдарыстық жағдайлармен тиімді күресу үшін әртүрлі императивтерге тап болады. Дағдарыс – бұл ұйымды бұзатын және оған қауіп төндіретін күтпеген  оқыс оқиға, сондай-ақ ол адамзат қолынан немесе табиғи себептерден туындауы мүмкін. Әлеуметтік желілер кампустағы дағдарысты басқарудың қуатты құралына айналды. Әлеуметтік желілер университеттердегі дағдарыстық коммуникация мамандарына наразылық білдірді. Бұл зерттеудің негізгі мақсаты университеттегі дағдарыстық қарым-қатынас тәжірибесі ретінде әлеуметтік желілердің пайдасын оқу болып табылады. Негізгі зерттеу сұрағы: «Қазақстанның жетекші көпсалалы жоғары оқу орнындарында, атап айтқанда, әл-Фараби атындағы ҚазҰУ-да дағдарысқа қарсы басқаруда әлеуметтік желілердің технологиялары қалай және қандай түрде таңдалады, жоспарланады, енгізіледі және бақыланады?». ТЖ кезеңі ретінде «2022 жылғы қаңтар қақтығысы» қарастырылуда. Осыған байланысты әлеуметтік желілер мен дағдарысты басқарудың ілеспе компоненттеріне қатысты екінші деңгейлі зерттеу сұрақтары туындайды және мыналарды қамтиды: қаңтар оқиғасы кезінде ақпарат қалай алынды, коммуникацияның қандай түрлері қолданылды? Университеттің дағдарыстық коммуникация қызметкерлері дағдарыстардың сансыз кезеңдерінде әлеуметтік желіні қалай бақылайды және қалай әрекет етеді? Осы зерттеудің нәтижелеріне әлеуметтік желілерде дағдарыстық қатынастардың сәтті интеграциялануына ықпал ететін құжаттама тәжірибесі кіреді.Нәтижелер белгілі бір қызығушылық тудырады және оларды дағдарыстық коммуникацияны зерттеу мәселелері бойынша ғылыми зерттеулерде қолдануға болады. Жұмыс сонымен қатар қайғылы қаңтардағы оқиғалар туралы түсінікті кеңейтуге мүмкіндік береді, өйткені ол "қаңтардағы оқиғалардың инверсиялық кезеңіндегі дағдарыстық коммуникациялар"онлайн-сауалнамасының нәтижелерін ашады. Сондықтан ғылыми айналымға енгізілген нақты материал, автордың тұжырымдары, бағалары, ұсыныстары оларды зерттелетін мәселелер бойынша жалпылама еңбектер жасау кезінде пайдалануға мүмкіндік береді.Түйінді сөздер: дағдарыстық коммуникация, әлеуметтік желілер, қаңтар қақтығысы, ТЖ кезеңі.