Журналистік мәтіндегі сенсацияның манипулятивті аспектілері (Журналистика сериясы, 2023)
Мақалада журналистік мәтіндердегі сенсация мәселесі қоғамдық сананы манипуляциялау түрі ретінде қарастырылады. Қазіргі кезеңде ақпаратты тұтынудың үлкен көлеміне байланысты әртүрлі медиа платформалар, сондай-ақ телевизиялық ақпараттық, аналитикалық және бос уақытты тарату бір-бірімен қатаң бәсекелестікте екендігі атап өтілді. Журналистер қызметінің басымдығы бағдарламалар рейтингінің қажетті саны болып табылады, сондықтан барған сайын ақпараттық материалдар сенсацияны қамтиды. Мақаланың мақсаты-сенсация құбылысын журналистер белгілі бір идеяларды ілгерілету үшін қолданатын манипуляциялық әдіс ретінде зерттеу. Моральдық-этикалық аспектіден басқа, ақпараттық соғыстардың қазіргі кезеңінде сенсация үгіт-насихат құралына айналады. Мақаланың ғылыми маңыздылығы сенсациялық ақпарат берудің негізгі әдістерін ажыратуға тырысу және ақпаратты таратудың манипуляциялық тәсілдері аясында сенсацияны тану құралдарын ұсыну болып табылады Зерттеу әдістемесі жүйелік тәсілді, салыстырмалы талдау әдісін қарастырады. Зерттеудің нәтижесі қазіргі кезеңдегі жаңа медиа дискурстарды белгілеу болып табылады. Егер журналист өз хабарламаларына ақпараттық және сенсациялық көзқарастарды ажыратпаса, ол қоғамның ақпараттық қажеттіліктерін қамтамасыз етудің орнына жол берілмейтін ақпараттық теріс қылықтар мен тіпті қылмыстар жасайтын жағдайға тап болу қаупі бар. Бұл аспект осы мақаланың ғылыми құндылығын анықтайды. Практикалық маңыздылығы зерттеу нәтижелерін журналистика факультеттерінде "БАҚ тілі мен стилі", "Журналистиканың құқықтық негіздері", "саяси журналистика" және т.б. пәндері бойынша оқытуға, сондай-ақ журналистерге арналған біліктілікті арттыру курстарына енгізу мүмкіндігі болып табылады.Түйінді сөздер: журналистика, сенсация, журналистік мәтін, БАҚ, теледидар, манипуляция, манипуляциялық әдістер.