Деректер негізіндегі шешімдер қабылдаудағы визуализацияның рөлі: Қазақстан мен Қытай БАҚ-тарының тәжірибесін салыстырмалын талдау (Журналистика сериясы, 2023)
Визуализацияның дамуымен деректердің шешім қабылдауы жылдамдады. Жаңа қарапайым және түсінікті формат визуалды формалар арқылы адамдардың санасына әсер ете отырып, жарияланымдарды тиімдірек етті. Ғаламдық желінің орташа пайдаланушысы санаулы секундтарда күрделілік деңгейіне қарамастан кез келген реңктегі ақпаратты зерттеп, талдай алады. Бұл жұмыста біз деңгейі мен көру көздері түбегейлі әртүрлі Қазақстан мен Қытай мәдениеттеріндегі журналистік материалдардың аудиторияға әсерін зерттедік.Зерттеудің мақсаты – мәтіндік хабарламаларды тапсырыс бойынша әзірленген визуализацияға түрлендірудің әртүрлі тәсілдерін және Қазақстан мен Қытайдың БАҚ-та деректерге негізделген шешім қабылдау үшін визуализацияның тиімділігін көрсету.Зерттеу нәтижелері: хабарлама мазмұнының сипатына сәйкес диаграммалардың, графиктердің, кестелердің, түс схемаларының әртүрлі түрлері таңдалуы керек. Визуализацияның интерактивтілігі аудиторияның қатысуын арттыруға көмектесіп, ақпаратты тарату және әлеуметтік алмасу функциясын жүзеге асырады. Қазақстан мен Қытайдың баспа және электронды бұқаралық ақпарат құралдарында үлкен деректердің визуализациясы ақпаратты жылдам және тиімді ұсынуға ықпал етеді. Бұл аудиторияға фактілерді жылдам талдауға және шешім қабылдауға көмектеседі, бұл екі елдің экономикасының өсуіне ықпал етеді.Зерттеу әдістемесі. Салыстырмалы талдау әдісі Қазақстан мен Қытайдың бұқаралық ақпарат құралдарында визуализацияны қолданудың құралдарын, әдістерін және тәжірибесін салыстыру үшін пайдаланылды. Контент-талдау көмегімен Қытайдың БАҚ-тағы ақпаратты визуализациялауға Қазақстанға қарағанда ертерек және жиірек жүгінетіні анықталды.Практикалық құндылық. Зерттеу нәтижелерін болашақ журналистерді дайындауда және элективті пәндер бойынша материалдар ретінде пайдалануға болады. Жұмыс медианы зерттеу үшін теориялық және практикалық негіз бола алады.Негізгі сөздер: ақпарат, визуализация, үлкен деректер, журналистика, БАҚ.