Instagram әлеуметтік желісіндегі экологиялық хабардарлық: компания мысалында материалдардың корпоративтік әлеуметтік жауапкершілікке әсері. (Журналистика сериясы, 2023)
Бұл зерттеудің мақсаты Instagram әлеуметтік желісі аудиториясының экологиялық хабардарлығына корпоративтік әлеуметтік жауапкершілік туралы материалдардың әсерін анықтау болып табылады. Зерттеу үшін контент-талдауды зерттеу әдісі пайдаланылды, оның барысында Қазақстандағы жұмыс істеп тұрған компанияның экологиялық қызметі туралы ақпаратты қамтитын посттары талданды, сондай-ақ осындай посттарға түсініктемелерде пайдаланушылардың белсенділігі туралы деректер жиналды.Мақалада КӘЖ-мен байланысты хабарламалардың саны мен түрлері, сондай-ақ олардың пайдаланушылардың компанияларға қатынасына әсері талданды. Нәтижелер КӘЖ әлеуметтік желілерде пайдаланушылардың назарын аударудың және пайдаланушылардың экологиялық хабардарлығын, сондай-ақ компанияларға деген сенім деңгейін арттырудың маңызды құралы екенін көрсетті. Сонымен қатар, КӘЖ туралы материалдарды жариялау қазақстандық компаниялардың PR-стратегиясында тиімді құрал бола алады. Зерттеу нәтижелеріне сүйене отырып, мақала тиімді PR-стратегияны құру үшін әлеуметтік желілерде КӘЖ пайдалану саласындағы қазақстандық компанияларға ұсынымдар ұсынады. Сондай-ақ, нәтижелер корпоративтік әлеуметтік жауапкершілік туралы материалдар Instagram әлеуметтік желісіндегі аудиторияның экологиялық хабардарлығына оң әсер етіп, экологиялық проблемаларға қызығушылықты арттырып, қоғамды осы тақырыпқа ынталандыратынын көрсетті. Бұл нәтижелер компанияларға өздерінің экологиялық және әлеуметтік бастамаларын ілгерілету үшін әлеуметтік медианы пайдалану стратегиясын құруда пайдалы болуы мүмкін.Түйін сөздер: Әлеуметтік медиа, экологиялық хабардарлық, аудитория