Нео-кеңестік медиа моделі (2 бөлім) (Журналистика сериясы, 2023)
Журналымыздың алдыңғы санында (ҚазҰУ хабаршысы, Журналистика сериясы, №2 (68)2023, 16-28 б.) оқырмандарға алғаш рет 2007 жылы «Europe-Asia Studies» журналында (SarahOates, 2007) шыққан Сара Оатстың «Нео-кеңестік медиа моделі» бағдарламалық мақаласыныңбірінші бөлігінің ағылшын тілінен аудармасы ұсынылған болатын. Сондай-ақ аударманың ғылымиредакторы, Мәскеудегі «Жоғары экономика мектебі» ұлттық зерттеу университетінің профес-соры С.Г. Давыдовтың алғысөзі жарияланды, ол зерттеу әдістемесіне ғылыми пайыммен жәнесыни көзқараспен қарауды ұсынады, сонымен қатар нөлдік кезеңдегі медианың нормативтік те-ориялары туралы ғылыми пікірталастардың теориялық және тарихи негіздемелерін алға тартады.Ағымдағы нөмірде оқырмандардың назарына Сара Оатс мақаласының екінші (қорытынды)бөлігінің аудармасы ұсынылады, онда автордың аннотациясына сәйкес, «бұқаралық ақпаратқұралдарының кеңестік емес моделінің» генезисі зерттеледі. Посткеңестік кезеңдегі ресейлік ме-дианы зерттеу нәтижелері, сондай-ақ осы аймақтағы сайлау кезіндегі олардың қызметіне шолунегізінде мақалада ресейлік медиа қазіргі уақытта «нео-кеңестік» негізде жұмыс істейді дегенқорытынды жасалады. Медианың осы моделін қалыптастыратын факторларға: теңдестірілгентәсілден немесе объективтіліктен бас тарту; медиа қызметін реттейтін заңнамада кемшіліктердіңболуы; жеке бас цензурасы; мемлекеттің араласуы және БАҚ-қа қысым жасау; журналистік ор-тада кәсібиліктің болмауы; сондай-ақ журналистерге қатысты зорлық-зомбылық атмосферасыжатады. Сонымен қатар, кеңестік модельден кеңестік емес модельге көшу кезінде бұқаралықақпарат құралдарын өз аудиториясы қалай қабылдайтындығы бағытында сабақтастық бар.