Гибридті ақпараттық технологиялардың Қазақстанның ақпараттық өрісіне әсері (Журналистика сериясы, 2024)
Ақпараттық технологиялардың дамуы Қазақстан халқының өмірінің әртүрлі салаларына әсер етуде. Ақпараттың таралу жылдамдығы артып, ақпарат ағыны күн сайын артып келеді. Қазақстанның ақпараттық алаңында ақиқат та, жалған да жаңалықтар пайда болып, деректер серверлеріне хакерлік шабуылдар жасалуда. Отандық БАҚ пен жалпы журналистиканың құлдырауы саяси билік үшін ақпараттық шабуылға барабар жауап бере алмау туралы елеулі сигнал болып табылады, бұл көбінесе нашар бақыланатын процесті тудырады, оның басында Интернет пайдаланушылары бар. Қазақстандық интернет қазір басқа елдердің ақпараттық кеңістігінен келетін әсерлерден мүлдем қорғалмаған.Ақпараттық технологияларды қолдануда проблемалардың болуы таңдалған тақырыптың өзектілігін анықтайтын адамдардың дүниені қабылдауына әсер етудің әртүрлі тәсілдерін біріктіретін гибридті ақпараттық технологияларды пайдалану қажеттілігіне әкеледі. Зерттеудің мақсаты – гибридті ақпараттық технологиялардың Қазақстанның ақпараттық өрісіне әсер ету деңгейін анықтау. Бұл мақсатқа жету үшін гибридті ақпараттық технологиялар түсінігінің мәнін зерттеп, олардың болашақта Қазақстанның ақпараттық саласына әкелетін өзгерістерін қарастыру қажет.Жұмыстың ғылыми маңыздылығы таңдалған тақырып бойынша теориялық негіздерді терең қарастырудан тұрады, ал зерттеудің практикалық маңыздылығы болашақта Қазақстанның ақпараттық өрісіне гибридті ақпараттық технологияларды одан әрі енгізу перспективаларын айқындай отырып, ТМД елдері мен әлемдегі орташа көрсеткіштермен салыстырғанда Қазақстандағы ақпараттандыру деңгейін бағалаудан тұрады. Зерттеу нәтижелері бойынша Қазақстандағы ақпараттандыру деңгейі ТМД елдері арасында орташа, бірақ әлем елдері арасында төмен орынға ие екендігі анықталды.Жүргізілген зерттеудің құндылығы Қазақстандағы ақпараттандыру деңгейін бағалау болып табылады. Осылайша, таңдалған тақырып бойынша зерттеулерді жалғастыруды зерделеудің перспективалық бағыттарын айқындайтын Қазақстандағы ақпараттық деректер қауіпсіздігінің деңгейін арттыру қажет.