«Астана Таймс» газетінде жарияланған тақырыптар түрі (Журналистика сериясы, 2024)
Осы жылдар ішінде «Aстана Таймс» газеті қазақстандық немесе шетелдік ғалымдардың назарына іліккен жоқ; осылайша, зерттеудің ғылыми жаңалығы мүлдем жаңа материалмен белгіленуі. Жұмыстың өзектілігі Қазақстанда ағылшын тілінде жаза алатын журналистерді даярлау қажеттілігі, халықаралық тіл ретінде ағылшын тілінің басым болуы, осыған байланысты ТМД елдерінде ағылшын тілді БАҚ құрылуы, сондай-ақ жаһандану және БАҚ призмасы арқылы қалыптасқан елдің имиджінің оның инвестициялық тартымдылығы мен туризмді дамыту рөлінің артуына белгіленді. Зерттеудің базасы ретінде жоғарыда аталған газетте жарияланған 233 тақырып (мақалалардың тілдік стилін маркерлер) құрайды. Мақсат – The «Astana Times» газетінің тақырыбының тілдік және стильдік ерекшелігін анықтау, сондай-ақ оларды жіктеу. Зерттеу барысында келесі әдіс қолданылды: контент-талдау, синтез, теориялық модельдеу, ақпаратты құлдырау әдісі. Тақырыптары кластерлік бөлу үшін А.С. Борисованың типологиясы қолданылды және толықтырылды. Келесі негізгі нәтижелер алынған: «Aстана Таймс» газетінде жарияланған тақырыптар редакцияның мемлекетшіл ұстанымын көрсетеді; тақырыптарда әзіл-оспақ, жаргон, сленг, ирония, каламбур, рифма, фразеологизм, нақыл сөз немесе дәйексөз қолданылмайды; барлығы қандай да бір түрде жарнамалық сипаты көтереді: ақпарат мазмұны нашар көрсетілген, calls to action белсенді қолданылуын байқауға болады; газет тақырыбы, ең алдымен, шетелде Қазақстанның оң имиджін қалыптастыру бағытталған; олар шетелдік оқырманға бағдарланған, бұл олардағы жергілікті сөздің түсіндірмесі арқылы расталады.