Қазіргі заман контекстіндегі қазақстандық журналистік білім (Журналистика сериясы, 2025)
Бұл зерттеудің мақсаты – кәсіби мамандарды дайындаудағы ең маңызды саналатын журналистік білім туралы білім мен медиа саласы мамандарының қазіргі ойларын зерттеу. Феноменологиялық және сипаттамалық зерттеулерді қамтитын аралас әдіс қолданылды және екі топтан да сандық деректер жиналды. Зерттеу көрсеткендей, екі топ, академиялық және кәсіби, студенттерге білім де, тәжірибе де қажет екендігімен келіскен. Студенттер цифрлық технологияларды пайдалана білумен қатар, барлық медиа арқылы аудиториясын қызықтыратын және өзіне тарта алатындай шығармашылықпен жаза білуі керек. Ең өзекті дағдылар қателерді тану, жалған дәлелдер, айла-шарғы жасау, фактілерді пікірлерден ажырату, тұжырымдамаларды талдау, сұрақтарды дұрыс қою, мазмұнға сыни көзқараспен қарау және көп оқуға айналды. Нәтижесінде журналистика саласындағы білім беру бағдарламалары бейнерепортаж, монтаждау, жазу және әлеуметтік медиа трендтері сияқты практикалық дағдылармен жабдықталуы керек деген ұсыныстардың бірі болды.Жоғары білім берудің бірыңғай платформасына сәйкес айтарлықтай ерекшеленетін журналистика саласында 43 бакалавриат бағдарламасы бар. Кейбірі логикалық тәсілге назар аударса, бірі теориялық көзқарасқа, тарихқа, этикаға, заңдарға, журналистің құқықтарына назар аударады, ал басқалары оқыту дағдыларына немесе практикалық тәсілге толығымен бейім. Бірақ айтылған көптеген пікірлердің ішінде студенттерді оқытуда ақпараттық қызметтегі мансапқа мән бермеу керек екенін айта кеткеніміз жөн, өйткені, журналистика – бір ғана БАҚ-қа тапсыру үшін тым маңызды мамандық.