Цифралық Қазақстан – инновациялық даму жолы (Журналистика сериясы, 2025)
Мақалада жаһандану және цифрлық революция кезеңінде коммуникациялық технологиялардның барған сайын дамып келе жатқан дамудың инновациялық жолында дамып келе жатқан заманауи Қазақстанның цифрлық трансформациясы таныстырылады. Қазақстандық қоғам Еліміздегі ақпараттық кеңістікті цифрландыру жағдайында дамудың жаңа деңгейіне өтуде.Зерттеу нысаны – Қазақстан өмірін модернизациялайтын жаңа цифрлық, желілік технологиялары бар 21 ғасырдағы заманауи медиа-ландшафтқа әсер етеді. Зерттеу пәні – цифрлық трансформацияның әсерінен қоғамды және медиа-кеңістікті өзгертетініп жатқан еліміздің ақпараттық инфрақұрылымы, оған «Цифрлық Қазақстан» мемлекеттік бағдарламасы айтарлықтай септігін тигізеді.Мақсат – елдің инфрақұрылымын өзгертіп қана қоймай, өмір салтына, бұқаралық ақпарат құралдарының дамуы мен қабылдауына әсер еткен жаңа технологиялық орта және ақпараттық жаһандану үдерісін тереңдету жағдайында еліміздегі цифрлық трансформация үдерісін зерттеу. Дәлелдеу үшін келесі әдістер қолданылды: тарихи, кешенді және жүйелік талдау принциптері, қоғамның цифрлық трансформациясы дамуының негізгі тұжырымдамаслары, қазіргі қоғамды жаңғыртудың негізгі факторлары: болып табылатын тарихи, әлеуметтік-саяси және ақпараттық құбылыстарды жалпылау.Нәтижесінделері мынадай: Өркениеттер арасындағы байланыста рухани және ғылыми жетістіктермен алмасуда айтарлықтай нәтижелерге қол жеткізіледі. Заманауи әлемде әр елдің ақпараттық ерекшеліктерін білуді, ұлттық, аймақтық және жаһандық ауқымдағы өзара әрекеттестік принциптерін дамытуды талап ететін заманауи қоғамдардның трансформациясы, бұқаралық коммуникацияның қарқындауы жүріп жатыр. Цифрландырудың арқасында Қазақстан экономикасы 30 пайызға өсуі керек.  Қазіргі таңда Қазақстан цифрландыру бойынша әлемде 33-ші орында. Бұл бағдарлама елімізде ІТ-ның дамуын қамтамасыз етеді. Цифрлық технологияларды енгізу маңызды міндеттердің бірі болып табылады, ол үшін жалпы құны 140 млрд теңгені құрайтын 14 жоба жүзеге асырылуда. Елімізде жаңа технологияларды пайдалана отырып, олар бес жылда өнеркәсіп саласында еңбек өнімділігін бір жарым есеге арттыруды жоспарлап отыр. Мақалада авторлар «Цифрлық Қазақстан» мемлекеттік бағдарламасын жүзеге асыра отырып, дамудың инновациялық жолына түсіп келе жатқан қазақстандық қоғамның трансформациясын көрсетуге тырыстықан.