Коммуникация журналдарындағы Хофстеденің мәдени өлшемдерін талдау (Журналистика сериясы, 2026)
Ғылыми мақалада коммуникация саласының Э. Холл сынды ғалымдардың алдыңғы зерттеулеріне сүйене отырып, Г. Хофстеденің мәдени өлшемдерінің қалай фреймделетінін зерделеу үшін табиғи тілді өңдеу (NLP) әдістерін қолданады. Бұл зерттеудің маңыздылығы пән аясында жинақталған «білім археологиясына» эмпирикалық талдау жасауынан, ғылыми нәтижелердің өзектілігінен, талдау нәтижесінде Хофстеде 4 779 рет атап өтілетін 438 мақала анықталды. Мақалалардың ең көп саны Journal of Intercultural Communication Research журналына тиесілі, бұл оның кросс-мәдени зерттеулердегі негізгі рөлін айқындайды. Мақалалар негізінен«индивидуализмге қарсы ұжымшылдық» тұжырымдамасына бағытталғанымен, тағы бес нақты фрейм бөлініп шықты: 1) мәдени құндылықтардың халықаралық өзара іс-қимылға әсері, 2) елдер арасындағы салыстырулар, 3) белгісіздіктен қашу, маскулиндік және билік арақашықтығы арасындағы өзара байланыс, 4) мәдениеттің ұйымдарға әсері және 5) билік арақашықтығы жоғары мәдениеттерді түсіну.Әдіснамалық тұрғыдан зерттеуде тақырыптарды анықтау үшін BERTopic модельдеуі және 1993-2024 жылдар аралығындағы коммуникация бойынша 25 орталық журнал мәтіндерін мұқият алдын ала өңдеу үшін NLTK кітапханасы пайдаланылды. Р. Энтманның фрейминг теориясына сүйене отырып, бұл жұмыс редакторлар мен авторлардың дисциплинарлық дердегі анықталған лонгитюдтік трендтер мен циклдік өсімдер жаһандық өзгерістерге жауап ретінде кросс-мәдени теорияның эволюциясын көрсетеді. Бұл нәтижелер әлеуметтік ғылымдар-дағы мета-синтетикалық зерттеулердің әдіснамалық репертуарын кеңейтеді және коммуникация теориясының даму траекториясы саласындағы ғылыми ізденістер үшін қажет болады.