Гендерлік лингвистикадағы кейбір интонациялық моделдер талдауы (Журналистика сериясы, 2020)
Гендер түсінігі қоғамдағы әйел мен ердің арасындағы олардың  әр қайсысының әлеуметтік орнын анықтауға бағытталған ғылыми ба- ғыт. Аталмыш мақала гендер ұғымы ерлер мен әйелдер арасындағы қарым қатынас айырмашылықтарының әлеуметтік және лингвисти- калық аспектілерін қозғайды. Гендер термині қазіргі уақытта кең ма- ғынада қолданыла бастағандығынан ол жеке бастың бірегей дара- лығын айқындау үшін ғана емес, сонымен бірге бейнелік деңгейде еркек және әйел жынысының мәдени мұраттары мен стереотиптерін анықтау үшін қолданылады. Ғылыми сараптамалар бойынша әйелдер жауапкершілігімен, гумандылығымен, қарым-қатынасқа жақсы түсе алу қабілеттілігімен, кез-келген нәрсеге тез бейімделетіндігі анық- талған. Сонымен қатар, әйелдер, ерлерге қарағанда қабілетті, еңбек- құмар, тұрақты. Бір қарағанда осы қасиеттері бойынша, олар бірдей секілді, дегенмен интонациялық және эмоциялық ерекшеліктер жоқ емес.
Keywords: гендерлік зерттеулер, интонция, коммуникант, лек- сикалық қор.